Fostul judecător ucrainean Nicolae Ceaus, care ar fi fost răpit din centrul Chișinăului, s-ar afla pe teritoriul unei baze militare din Ucraina. Dezvăluirea a fost făcută de către deputatul Platformei DA, președintele comisiei de anchetă în acest caz, Vasile Năstase, în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8. Joi, 17 iunie, a avut loc ultima ședință a comisiei parlamentare de anchetă, care a finalizat raportul pe acest caz.

Președintele comisiei de anchetă, Vasile Năstase, a precizat că în timpul investigațiilor privind răpirea lui Ceaus au fost audiate aproape toate instituții de drept din Republica Moldova, au fost discuții cu parlamentari din Ucraina, fiind audiată și soția acestuia.

„Noi am cerut de la instituțiile statului să ne dea un tabel cu toate acțiunile, pe ore. Am audiat înregistrările de la 112. Am câteva opinii separate. Cred că am avut o activitate consensuală. Vrem nu vrem, SIS trebuia să identifice cele 14 persoane care au venit din Ucraina. Cum își schimbau locația. Se cunosc mașinile implicate. Se cunosc locații în care Ceaus a fost pus în alt portbagaj”, a declarat Vasile Năstase, adăugând că „fostul judecător ucrainean se află pe teritoriul unei baze militare din Ucraina”.

„Avem declarația deputatului Ariev din Ucraina la care unitate militară”, a intervenit Adrian Lebedinschi, care face parte din comisia din anchetă.

În context, Vasile Năstase a mai spus că „părerea mea personală este că SIS-ul și Președinția nu au participat direct. Și am vorbit și cu domnul Oazu Nantoi. Nu avem probe concludente în acest sens. Nu am găsit asemenea probe”.

Totodată, președintele comisiei a menționat că „în recomandările comisiei se cere ca președintele să-l demită pe șeful SIS-ului, șeful secții de contraspionaj și alte persoane, care nu au preîntâmpinat acest caz. Nu am fost de acord cu asta. Am fost în minoritate”.

În cadrul discuțiilor, Adrian Lebedinschi a mai menționat că s-a cerut demisia șefului SIS, Alexandr Esaulenco, pentru că „nu ne oferea informația pe care noi deja o cunoșteam. Când îi spuneam data sigură, atunci spunea da așa a fost”.

Referindu-se la persoanele implicate în răpirea fostului judecător, Vasile Năstase a spus că „cele 14 persoane au intrat în Republica Moldova câte două, la diferite puncte de trecere, dar au plecat toate împreună. Noi ne bazăm pe anchetă”.