Președintele Maia Sandu declară că nu a văzut de la procurorul general, Alexandr Stoianoglo, progrese cu privire la dosarele despre care acesta declara anterior ca fiind prioritare. La fel, șeful statului menționează că „trezește mari semne de întrebare lipsa interesului Procuraturii față de abuzurile care se comit acum de către gruparea lui Platon”. Declarația a fost făcută în cadrul emisiunii InProfunzime de la ProTV.

Maia Sandu s-a referit la materialul publicat astăzi pe Deschide.MD cu privire la încearcarea grupării lui Platon de a colecta informații compromițătoare pe judecători.

Acolo unde nu reușesc să cumpere o decizie, încearcă să intimideze. Aici trebuie să intervină imediat instituțiile statului, să oprească aceste lucruri, pentru că este vorba despre foarte mulți bani, este vorba despre sistemul bancar pe care cu greu reabilităm. Este vorba despre sistemul de asigurări care a fost în mâini corupte de ani de zile”, a declarat ea.

Șeful statului menționează că inacțiunea unor instituții ale statului, de fapt, le face complice: „Pentru acest lucru vor trebui să răspundă”.

Noi am auzit de la domnul procuror general că se lucrează pe anumite dosare care vor ajunge în instanța de judecată. Înțelegem că sunt dosare complicate, dar trebuie să vedem progrese măcar pe unele dintre ele, dacă nu pe toate. Totodată, trezește mari semne de întrebare lipsa interesului Procuraturii față de abuzurile care se comit acum de către gruparea lui Platon”, a punctat ea.

Amintim că cel puțin patru persoane, cu antecedente penale, au fost reținute de către procurori și ofițerii Serviciului Informații și Securitate, după ce ar fi pus la cale o schemă de filaj în interesele controversatului om de afaceri Veaceslav Platon.

Potrivit surselor Deschide.MD, majoritate dintre cei reținuți, sunt originari din raionul Căușeni, de unde este de baștină și Veaceslav Platon, și ar fi fost recrutați de unul dintre oamenii din aturajul controversatului om de afaceri.

Cei recrutați aveau misiunea să-l fileze pe unul dintre judecătorii de la Curtea de Apel, în gestiunea căruia se afla contestația Comisiei Națională a Pieții Financiare (CNPF), în dosarul Moldasig, după ce Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a emis o sentință prin care controversatul om de afaceri ar fi putut să-și recapete activele.

Mai mult, unul dintre cei vizați ar fi fiul unui administrator al unei companii off-shore conexată la Veaceslav Platon, care a deținut acțiuni la Moldincombank, iar o altă persoană din cele cinci are tangențe cu ASITO.

Detalii: „Interlopi reținuți de SIS în Chișinău. Ar fi filat un judecător de la Curtea de Apel, la indicațiile lui Platon”

Citiți și: CSM, despre operațiunea SIS: Filarea unui judecător la indicațiile lui Platon - atentat asupra independenţei justiţiei