Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu este de părerea că Republica Moldova are nevoie de o lege și de o instituție de stat care să asigure controlul asupra spațiului informațional. Mai mult, în țara noastră ar trebui să existe o anumită procedură de accesare a unor siteuri și aplicații. Afirmaţiile au fost făcute în cadrul ediției de ieri seara a emisiunii "În Profunzime" de la Pro TV.

Subiectul a fost abordat în contextul în care doi tineri s-au aruncat de la etajul 18 al unui bloc de locuit, presupunându-se că ar fi jucat „Balena albastră" - un joc ce impune efectuarea a 50 de misiuni teribile, începând cu tăiatul venelor și sfârșind cu aruncarea de pe acoperișuri.

"E pe agenda Parlamentului deja de un an de zile un subiect care când a fost ridicat multe voci au fost despre pericolele acelei legi care purta denumirea Big Brother, care vine să prevină acest gen de abuzuri și permite să urmărească inclusiv excesele care au ajuns acum să fie reglementate de Federația Rusă... Trebuie să existe un echilibru, pe de o parte un drept la informare și un drept de exprimare care trebuie să fie în online și pe de alta, un control al pericolelor care pot să apară din online. Trebuie să existe o anumită procedură de accesare a unor siteuri sau aplicații", a spus Andrian Candu, revenind la acest subiect şi într-o postare pe pagina lui de facebook. 

Șeful Legislativului a subliniat că Legea Big Brother se află în prezent la expertiză la Comisia de la Veneția.

"Dacă nu greșesc chiar acum în luna martie urmează să aibă loc o ședință la care să primim expertiză pe legea Big Brother și alte elemente pe care să le putem dezvolta pe lângă și eu cred că dacă bine ne mobilizăm reușim în această sesiune să creăm cadru legal în așa fel încât să avem și instuții și proceduri și elementele de suport social", a specificat Andrian Candu.

Președintele Parlamentului a mai anunțat că urmează să poarte discuții și cu colegii din comisia securitate pentru a fi organizate "dezbateri de control parlamentar".