Decizia de astăzi, 17 iunie, a Curții de Apel Chișinău, care a obligat Comisia Electorală Centrală să-și revizuiască hotărârea privind numărului de 146 de secții de votare în afara țării, a fost unul dintre subiectele discutate în această seară în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la TV8.

Invitatul emisiunii Teodor Cîrnaț, doctorul în drept, a declarat că „hotărârea Curții de Apel este una curajoasă, dar cam tardivă, obiectivă, în favoare cetățeanului. Mă refer la cetățenii de la mii de kilometri vor ave posibilitatea să-și realizeze dreptul suveran”.

Referindu-se la prevederea din Codul electoral în care se arată că secțiile de votare se deschid cu 35 de zile înainte de alegeri, iar până la anticipatele din 11 iulie au rămas 24 de zile, Teodor Cîrnaț a explicat că „există această prevedere ca secțiile de votare atât în Republica Moldova, cât și în străinătate nu mai târziu de 35 de zile. Aceasta se face în condiții ordinare, când nu sunt excepții. Secțiile de votare din Republica Moldova trebuie deschide cu 35 de zile, pentru că aici se lucrează mult. Se verifică listele. În schimb, secțiile de votare din străinătate lucrează o singură zi – în ziua alegerilor”.

Totodată, invitatul emisiunii a menționat că nu este în interesul CEC să atace decizia Curții de Apel de astăzi, 17 iunie.

Cred că nu vor merge la acest procedeu, dar au tot dreptul. Având argumentele că sunt alegeri parlamentare anticipate și decizia Curții de Apel se poate de modifica anexa, vor adopta o decizie privind schimbarea numărului secțiilor de vot de la 146 la 191”, a adăugat Teodor Cîrnaț.

Socialistul Adrian Lebedischi a menționat că nu este mirat de hotărârea Curții de Apel: „susținem că trebuie să fie numărul necesar de secții astfel încât cetățenii să poată vota atât pe teritoriul țării, cât și în străinătate”.

Reprezentantul Platformei DA, Vasile Năstase, referindu-se la acest subiect a spus că „noi sperăm că s-a pus punct în acest caz. În ceea ce privești votul cetățenilor din străinătate, avem Constituția, care garantează dreptul de a vota. De aici trebuie să pornim, nu de la bani, nu de la 35 de zile”.

Amintim că un complet de judecată de la Curtea de Apel Chişinău a obligat astăzi CEC să deschidă cel puţin 191 de secţii de votare în străinătate pentru scrutinul din 11 iulie.

Detalii: Curtea de Apel a decis: CEC, obligată să majoreze numărul secțiilor de votare în străinătate

Detalii: DOC // Hotărârea Curții de Apel Chișinău prin care CEC a fost obligată să majoreze numărul secțiilor de votare pentru diaspora