Președintele Comisiei parlamentare de anchetă în cazul Laundromatului rusesc, Inga Grigoriu, anunță că audierea lui Veaceslav Platon este imposibilă, și asta pentru că termenul de activitate a comisiei a expirat. Potrivit deputatului, Comisia deja nu mai poate face audieri, lua anumite decizii, decât să înregistreze raportul final pe care ar urma să-l prezinte în plenul Legislativului.

Contactată de reporterul Deschide.MD, Inga Grigoriu a declarat că membrii Comisiei „Laundromat” s-au întrunit astăzi în cadrul ședinței în vederea aprobării raportului final și a hotărârii cu privire la raportul elaborat de comisie. Inițial, menționează parlamentara, acesta a fost singurul punct de pe ordinea de zi, însă, suplimentar, deputatul socialist Bogdan Țîrdea a propus audierea lui Veaceslav Platon, „precum că cel din urmă insistă foarte mult să fie audiat”.

Noi am explicat anterior atât lui Platon, cât și deputaților că Comisia parlamentară de anchetă nu are atribuții în vederea audierii persoanelor învinuite în anumite dosare. Mai mult ca atât, avem un răspuns din partea Procuraturii Generale prin care se indică faptul că lui Veaceslav Platon îi sunt adresate învinuirile de către organele Procuraturii din Federația Rusă care se solicita asistență juridică internațională de la omologii din R.Moldova ca acestea să îi prezinte lui Platon învinuirile care îi sunt aduse. Vă amintesc că este și comunicatul Ministerului de Interne din Rusia cu privire la persoanele anunțate în căutare. Este vorba despre Veaceslav Platon, Vladimir Plahotniuc și Renato Usatîi”, a declarat ea.

Inga Grigoriu a precizat că a adus la cunoștința membrilor comisiei că o instituție parlamentară, o comisie parlamentară de anchetă și-ar depăși atribuțiile dacă îl va audia pe Platon.

Sunt mai multe persoane suspecte, bănuite, învinuite în acest dosar. După părerea mea, noi ne-am depăși atribuțiile și am face o imixtiune în justiție, în cazul când Procuratura are acest dosar în lucru și noi nu putem să substituim o anchetă oficială care, sper eu, că continuă, așa cum au promis reprezentanții Procuraturii”, susține deputatul.

Totuși, cu votul a patru deputați din cei șase prezenți (Bogdan Țîrdea și Alexandr Suhodolski (PSRM), Denis Ulanov „ȘOR” și Vladimir Cebotari „Pro Moldova”) s-a hotărât audierea lui Veaceslav Platon. Inga Grigoriu (Platforma DA) și Dumitru Alaiba (PAS) au fost împotriva acestor audieri.

Președintele Comisiei de anchetă a atras atenția și asupra faptului că, la această oră, Comisia nu mai poate face audieri, lua anumite decizii, decât înregistrarea raportului.

Am spus colegilor acest argument că nu mai putem face audieri în cadrul comisiei. Având termen de activitate expirat, noi trebuie să ne pregătim pentru aprobarea raportului. Sper ca colegii într-un final vor asculta argumentele mele și vor semna pentru înregistrarea acestui raport. Noi vom nota printr-un proces verbal și pozițiile lor , precum că au solicitat audierea lui Platon, dar în virtutea termenului de activitate a comisiei, nu știu dacă va mai fi posibil acest lucru. Nu ne rămâne decât să înregistrăm proiectul și să solicităm Biroului Permanent al Parlamentului să convoace ședința plenară pentru a da citirii acest raport”, a precizat ea.

Inga Grigoriu a menționat că raportul respectiv este unul de importanță majoră: „Este un caz prin care nu ar mai trebui să treacă R.Moldova”.

Amintim că președintele Comisiei parlamentare de anchetă „Laundromat", Inga Grigoriu, a publicat miercuri, 16 iunie, mai multe documente care lasă de înțeles că frauda bancară a început încă din 2010 și anume atunci când persoane apropiate lui Veaceslav Platon au luat mai multe credite neperformante. Mai mult, Grigoriu a publicat documente din care relevă că anume controversatul om de afaceri a fost implicat în „Laundromatul rusesc”.

DOC // Președintele comisiei „Laundromat” prezintă dovezi că Platon ar fi fost implicat în furtul de la BEM și în spălătoria rusească

„Brigada lui Slava”, sau cum și-a infiltrat Platon procurorii potriviți în anturajul conducerii PG

Ulterior, Platon a sunat-o pe Grigoriu pentru a-i cere socoteală după ce aceasta a publicat documente şi a declarat că deţine şi alte dovezi despre implicarea lui în Laundromatul rusesc şi devalidarea sistemului bancar moldovenesc. Deputata a precizat că Platon a numit-o urât şi a acuzat-o că este mincinoasă.

Detalii: Președintele comisiei „Laundromat”, telefonată și jignită de Veaceslav Platon: „A încercat să mă intimideze”

De menționat că din componența Comisiei „Laundromat” fac parte 6 deputați: Inga Grigoriu (Platforma DA), Dumitru Alaiba (PAS), Alexandr Suhodolski și Bogdan Țîrdea (PSRM), Denis Ulanov (ȘOR) și Vladimir Cebotari (Pro Moldova). Deputatul PDM, Ludmila Guzun, s-a stins din viață.