Deputatul Platformei DA Igor Munteanu a solicitat Procurorului General și Procuraturii Anticorupție să verifice circumstanțele de drept și de fapt expuse într-o petiție pe un caz grav, pe bănuiala unui exces de putere, prevăzută de Codul de procedură penală. Dacă faptele și bănuieli rezonabile se vor confirma, spune deputatul, va insista ca executanții acestor abuzuri să fie trași la răspundere și să restituie prejudiciul suferit de autorul petiției.

Petiția la care se referă Igor Munteanu aduce dovezi despre o anumită complicitate dintre CNA, Fisc și Ansa, care se manifestă prin deschiderea unor dosare la comandă, având drept scop preluarea afacerilor, ruinarea unor companii concurente, sechestrarea conturilor și hărțuirea până la infarct al celor care nimeresc sub șenilele puterii lor.

„Sunt indignat de ce am aflat. Petiția e semnată de un om cu 4 copii mici, proprietarul unei companii agricole moderne în exportul de cereale. În petiție se vorbește despre șocul oamenilor din Sudul Republicii Moldova de a se trezi imediat după pandemie cu un atac și mai înverșunat din partea organelor de control. Brutal, abuziv, cu mascați. Aparent, motivul abuzului și al hărțuirilor ar fi, în opinia petiționarului, interesul CNA de a ține parte unuia dintre împricinuiții unui litigiu civil, deschis în 2020, având drept scop sechestrarea de conturi, blocarea afacerilor și solicitarea unei mite de 50% din suma sechestrată de SPCSB pentru „încetarea dosarului” (!) cu multe, foarte multe detalii extrem de picante și grave. Petiția vorbește și despre un posibil caz de „sindicat” între o companie străină și CNA/SPCSB”, susține Munteanu. 

Igor Munteanu menționează că este vorba de material factologic scris pe 9 pagini de text mărunt, iar cele relatate vorbesc despre prejudicii economice majore și familii speriate de mascați.

„Consider acest caz deosebit de grav. Chiar astăzi am solicitat Procurorului General și Procuraturii Anticorupție să verifice circumstanțele de drept și de fapt expuse în petiție pe bănuiala unui exces de putere, art.262, 263, 265, 274 al Codului de procedură penală. Dacă aceste fapte și bănuieli rezonabile se vor confirma, voi insista ca executanții acestor abuzuri să fie trași la răspundere și să restituie prejudiciul suferit de om”, afirmă deputatul. 

Totodată, Munteanu spune că deputații zilnic primesc petiții care sunt, fiecare în parte „strigăte de deznădejde și disperare la puterea a 9-a”.

„Nedreptatea este atât de mare în RM încât sunt oameni care preferă să-și bată obloanele în scânduri groase, nelegiuite și să-și i-a lumea-n cap”, a conchis deputatul.