Partidul Acțiune și Solidaritate se angajează în viitorul Parlament și Guvern să fie de partea antreprenorilor, ai oamenilor de afaceri. Despre acest lucru au declarat în cadrul unei conferințe de presă vicepreședinta PAS, Natalia Gavrilița, Secretarul general PAS, Andrei Spînu și candidatul la funcția de deputat Dumitru Budianschi. Astfel, PAS a prezentat 5 acțiuni imediate pentru susținerea antreprenorilor și și-a luat angajamentul de a lupta cu corupția, abuzurile din partea statului, cu care se confruntă antreprenorii din Moldova în ultimii 30 de ani.

În context, Natalia Gavrilița a anunțat că doar în 2020, moldovenii au trimis acasă 1,5 miliarde dolari SUA, iar acest lucru se datorează oamenii pleacă pentru că nu au locuri de muncă acasă: „Cum se creează locurile de muncă într-o economie? În primul rând, locurile de muncă sunt create de către întreprinderile noi și întreprinderile mici, care își dezvoltă afacerile, cresc și angajează tot mai mulți oameni. În al doilea rând, locurile de muncă sunt create investitori, care își aduc fabricile sau întreprinderile aici. În al treilea rând, locurile de muncă sunt create când statul își crește cheltuielile, de exemplu pentru proiecte de infrastructură”.  

Despre cât de dificil a fost anul 2020 pentru toate guvernele lumii, inclusiv pentru Guvernul Republicii Moldova a vorbit candidatul PAS la funcția de deputat, economist de profesie, Dumitru Budianschi.

„Dintre țările vecine, în 2020 Republica Moldova a înregistrat cea mai profundă recesiune economică: de 7%, față 3.9% România, 4.2% Bulgaria 4.4% în Ucraina. 

În 2020 au fost pierdute circa 70 mii de locuri de muncă. Care vor fi destul de greu de recuperat. Însă, și mai grav este faptul că și cetățenii și businessul s-au dezamăgit odată în plus în statul Republica Moldova.

Deși 88% din companii au avut probleme de lichiditate, doar 6% au beneficiat de suport din partea statului, cel mai jos nivel din toată Europa și Asia Centrală.

A venit timpul să schimbăm atitudinea statului față de oamenii de afaceri”.

Secretarul general al PAS Andrei Spînu a venit cu un mesaj către antreprenori:

„Ieri, Maia Sandu, într-un mesaj a vorbit despre antreprenori, despre dvs și despre modul în care statul trebuie să se comporte. Echipa PAS, echipa președintelui Maia Sandu, susține acest mesaj și se angajează în viitorul Parlament și Guvern să treacă de partea antreprenorilor, oamenilor de afaceri”.

Vă prezentăm 5 acțiuni imediate și decisive, care să vă ajute:

  • Să oprim controalele abuzive care hărțuiesc antreprenorii. Este inacceptabil să avem situații când chiar în primii ani de activitate companiile mici au câte 10 controale într-un an;
  • Vom introduce cota 0 la venitul reinvestit. Ne dorim ca fiecare antreprenor să aibă mai mulți bani pentru a-și crește afacerea și pentru a crea locuri de muncă;
  • Vom reduce birocrația și hârtiile – vom stabili reguli simple și clare, în mod special pentru companiile mici și mijlocii.
  • Vom elimina monopolurile care îi blochează dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii. Aceste monopoluri duc și la creșterea prețurile, fapt pe care-l observăm în ultima perioadă.
  • Vom face investiții în infrastructură care să ajute companiile să crească.

Prieteni, antreprenori, suntem alături de voi – vă îndemnăm să ieșiți la vot pe 11 iulie și să votați PAS”.

Toate aceste acțiuni se regăsesc în programul de guvernare PAS „Moldova vremurilor bune”.