Președintele R.Moldova, Maia Sandu, dar și premierul interimar, Aureliu Ciocoi, au depus flori la Monumentul Deportaților şi Deținuților Politici, în cadrul mitingului de comemorare a 80 de ani de la primul val de deportări (13 iunie 1941).

„Puterea sovietică a ales gospodarii, oamenii cu verticalitate pe care îi credea un risc la adresa regimului totalitar. Consecințele acestei epurări le simțim și astăzi. Aceste consecințe le simt în fiecare zi membrii familiilor celor deportați și supraviețuitorii. Le simțim ca societate pentru că au fost smulși liderii comunităților, oameni cu spirit de antreprenori, inteligenți care ar fi contribuit enorm la dezvoltarea societății. Noi avem obligația să vorbim despre aceste atrocități ca toată lumea să cunoască acest trecut și ca toată lumea să aprecieze libertatea. E de datoria noastră să păstrăm vie memoria celor deportați, umiliți și alungați din țară, mulți dintre care s-au pierdut cu zile”, a menționat Maia Sandu în discursul său.

Totodată, premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a declarat că: „peste 100 de mii de moldoveni, în repetate valuri, au fost ridicați și duși în gulagurile bolșevice. Această filă a istoriei noastre trebuie să rămână în permanență una vie. Cu această ocazie fac un apel către istorici. Cred că lipsește pe soclul acesta lista nominală a fiecărui moldovean care a devenit victima terorii bolșevice. O altă acțiune care mi se pare necesară, să mai aflăm și cine i-a denunțat. Indiferent de rezultatul acestui studiu, indiferent de adevărul care va ieși la iveală, trebuie să avem suficientă tărie de caracter și demnitate națională ca să putem privi cu ochii larg deschiși adevărul și sub acest aspect să ne învățăm lecția pentru viitor”.

Amintim că în noaptea de 12 spre 13 iunie 1941, peste 30 de mii de oameni au fost urcaţi în vagoane pentru vite şi duşi forţat în Siberia şi Kazahstan.

12 iunie 1941 - 80 de ani de la primul val de deportări staliniste din Basarabia și Nordul Bucovinei