Telegram Și în acest an, Uniunea Europeană va fi cu ochii pe Republica Moldova în perioada alegerilor parlamentare anticipate. Cel puțin asta declară șeful delegației UE la Chișinău, Peter Michalko, care susține că va avea misiunea de observator nu doar în ziua scrutinului, dar și pe perioada întregii campanii electorale și speră că alegerile se vor desfășura liber, corect și transparent. Totodată, diplomatul a declarat că autoritățile ar trebui să deschidă mai multe secții de votare peste hotare, astfel încât să fie asigurat dreptul la vot tuturor cetățenilor.

Într-un interviu pentru TV8, ambasadorul Uniunii Europene la Chișinău, Peter Michalko, a declarat că va avea misiunea de observator a alegerilor parlamentare anticipate și că va monitoriza desfășurarea scrutinului nu doar în ziua de 11 iulie, dar și întreaga campanie electorală, inclusiv în perioada de după alegeri. Acesta susține că o va face pentru a se asigura că scrutinul are loc în mod corect, liber și transparent și că doar cetățenii vor fi capabili să influențeze rezultatele votării.

Ei sunt stăpâni în țară. Ei trebuie să-și aleagă un Parlament nou, în care vor avea încredere și care va fi în stare să susțină reforme cerute și așteptate de către oameni, care trebuie să aducă viață mai bună pentru cetățeni.

Totodată, diplomatul a dat de înțeles că autoritățile ar trebui să deschidă mai multe secții de votare peste hotarele țării, astfel încât și moldovenii din diasporă să aibă acces la vot.

Nu este nici o implicare din partea mea sau altor parteneri de dezvoltare. Întotdeauna am participat ca observatori și acum o să particip ca observator la procesul electoral.

Peter Michalko a fost numit șef al Delegației UE la Chișinău, în luna mai 2017, astfel înclouindu-l pe Pirkka Tapiola, numit șef al Delegației UE în R. Moldova în anul 2013. Mandatul lui Peter Michalko în funcția de ambasador al UE în Moldova expiră însă în august. Astfel că în presă deja au apărut informații precum că un diplomat leton, Jānis Mažeiks va prelua funcția de șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău. Atunci, însă, biroul de presă al Ministerului Afacerilor Externe a refuzat să comenteze informația și a declarat că anunțul va fi realizat la momentul oportun. Delagație UE la Chișinău, la fel, a evitat să comenteze subiectul.