Viceministrul de Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, a subliniat că, întâi de toate, trebuie examinate faptele cu privire la Nota de protest transmisă de către Republica Moldova ambasadei ruse, abia după care - purtate discuţii serioase acestei probleme.

Vice-ministrul externelor ruse, Grigori Karasin, crede că în Nota prin care Chișinău a recomandat persoanelor de stat să nu călătorească în Federația Rusă există mai multe neclarităţi.

„Conținutul notei ridică multe întrebări. O vom analiza”, a subliniat diplomatul rus.

Karasin a subliniat că ambasadorul rus la Chișinău, Farit Muhametșin a transmis documentul Ministerului de Externe al Federației Ruse. MAE rus se va pronunţa asupra acestui document după o cercetare și analiză minuțioasă a faptelor.

TASS informează că autoritățile ruse și-au manifestat în repetate rânduri nemulțumirea față de acțiunile Chișinăului în privința jurnaliștilor și politicienilor ruși care încercau să intre în Republica Moldova.

Redacția Deschide.MD menționează că Poliția de Frontieră de pe Aeroportul Chișinău a trimis acasă mai mulți cetățeni ruși în anul 2016. Deschide.MD a scris de mai multe ori despre deportarea jurnaliștilor de la posturile de televiziune, considerate de propagandă, ale Federației Ruse, a politologilor și experților care urmau să susțină lecții propagandiste despre conflictul din Donbas și a militarilort care urmau să ajungă în Transnistria.  

Chișinăul a transmis conducerii politice a Federaţiei Ruses o Notă prin care sunt semnalate o serie de abuzuri comise împotriva oficialilor din Parlament, Guvern, serviciile speciale și partidele Coaliției de Guvernare din Republica Moldova.

În document este descris modul în care oficialii moldoveni sunt opriți abuziv la intrarea în Federația Rusă, interogați, percheziționați, tratați umilitor de către reprezentanți ai serviciilor speciale rusești.

”Un asemenea comportament este atât inadecvat, cât și nejustificat”, se anunță într-un comunicat al Parlamentului.

Ambasadorul rus, Farid Muhametșin a fost anunțat că, până la soluționarea acestei probleme, oficialilor moldoveni li se va cere să se abțină de la deplasări în Federația Rusă.

Toate aceste abuzuri - hărțuirea oficialilor moldoveni la intrarea în Federația Rusă și punerea lor sub monitorizare internațională - au luat amploare odată cu avansarea de către anchetatorii moldoveni în investigațiile privind spălarea a 22 de miliarde de dolari prin Moldinconbank, bani proveniți din Federația Rusă.