Volumul „Trupele ruse de ocupație în Republica Moldova. Culegere de documente și materiale” al fostului Ambasador al R. Moldova în România, istoricul Mihai Gribincea, a fost lansat joi, 10 iunie curent, la București.

Primul volum reproduce 620 de documente oficiale care vizează conflictul transnistrean.

Evenimentul a fost organizat de Ambasada Republicii Moldova în România, găzduit de Institutul Diplomatic Român și s-a desfășurat în format restrâns, cu participarea reprezentanților Guvernului, diplomaților și experților din domeniu, precum și a putut fi urmărit în format online.

Alături de autor, au ținut alocuțiuni Ileana Racheru, director al Direcției Furnizare Expertiză pentru Ministerul Afacerilor Externe, și Emil Jacotă, Însărcinat cu afaceri ad-interim, ministru-consilier al Ambasadei Republicii Moldova la București.

Potrivit Ileanei Racheru, volumul este „un instrument util” pentru cercetătorii și experții în domeniul relațiilor internaționale, specializați pe conflictele înghețate, fiindcă lucrarea conține documente oficiale și analize despre conflictul din Transnistria.

Diplomatul Mihai Gribincea a prezentat lucrarea lansată de Ziua Eroilor, menționând că a început să adune materialele încă din anul 1994, când a participat la trei runde de negocieri cu reprezentanți ai Federației Ruse privind retragerea trupelor militare ruse de pe teritoriul R. Moldova.

Mihai Gribincea și-a exprimat speranța că, până la sfârșitul anului curent, va scoate de sub tipar următorul volum, care deja se află la editură.

Sursa: Ziarulnational