Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, anunță că a promulgat modificările la Legea cu privire la avocatură.

Am luat această decizie după ce, săptămâna trecută, am discutat prevederile noii legi cu reprezentanții comunității avocaților din Republica Moldova. A fost o dezbatere utilă și necesară, de vreme ce unele dintre modificările propuse au provocat dezacorduri între reprezentanții breslei - un fapt firesc într-o societate democratică”, a spus Maia Sandu.

Șefa statului a menționat că a decis să promulge noua versiune a legii după ce a ascultat opiniile pro și contra ei și a luat act de potențialele riscuri, dar și beneficii ale acesteia.

Este o lege care urmează să soluționeze unele probleme din sistemul avocaturii. În același timp, vom cere noului Parlament să revizuiască anumite prevederi care creează controverse, cum ar fi cele care țin de accederea în profesia de avocat”, a subliniat Președintele Maia Sandu.

Modificarea Legii  cu privire la avocatură a fost votată de deputați la 23 aprilie 2021. Documentul prevede constituirea unei Comisii de soluționare a contestațiilor, un organ format ad-hoc din 5 avocați, desemnați aleatoriu, care va reexamina rezultatele examenelor de admitere la stagiu și ale examenelor de calificare, pentru fiecare etapă. Amendamentele promovate mai prevăd că avocatul stagiar va avea dreptul să asiste avocatul îndrumător la orice fază a procesului civil, penal și contravențional.

Totodată, avocatului stagiar i se va permită și acordarea asistenței juridice garantate de stat pe cauze civile. Un alt aspect vizează determinarea regulilor de comunicare a actelor emise de organele de autoadministrare a profesiei de avocat, fiind aleasă preponderent metoda publicării actelor și informației pe pagina-web a Uniunii Avocaților, la o rubrică dedicată actelor recente ale Uniunii.