Recenta întrevedere dintre președintele Maia Sandu și liderul Platformei DA, Andrei Năstase, deschide un culoar vital pentru păstrarea parcursului european al R. Moldova, afirmă analistul politic Anatol Țăranu. Acesta a declarat pentru DESCHIDE.MD că un dialog constructiv între PAS și Platforma DA ar conduce la obținerea unui număr suficient de mandate în viitorul Parlament, pentru a forma o guvernare autentică pro-europeană.

„Această întrevedere deschide un culoar de colaborare între PAS și Platforma DA, un culoar care a fost cumva blocat pe parcursul ultimului timp. O asemenea colaborare ar însemna păstrarea cursului european al R. Moldova la nivel de guvernare și din acest punct de vedere eu cred trebuie să se salute un asemenea progres”, a declarat analistul.

Acesta a mai menționat că „această întâlnire vorbește despre faptul că Maia Sandu și Andrei Năstase sunt capabili să treacă peste niște frustrări personale și să pună în centrul atenției interesul național, care constă în necesitatea formării unei guvernări pro-europene care ar fi capabilă să aprofundeze reformele europene în R. Moldova și să înregistreze în următorul ciclu parlamentare succese notabile pe așteptarea marii majorități a alegătorilor și cetățenilor R. Moldova”.

Totodată, Anatol Țăranu s-a arătat convins că „ambele partide au șanse bune să treacă în viitorul Parlament și să asigure o guvernare pro-europeană”.

„Luând în considerație că pe dreapta se conturează mai mulți candidați care nu au șanse, accederea în Parlament a Platformei DA devine una de importanță crucială. Asta ar însemna că dacă Platforma DA va trec în Parlament cu un numărul suficient de mandate pentru a forma o guvernare împreună cu PAS, asta înseamnă că va exista o guvernare pro-europeană fără nicio ezitare. Dacă nu vor ajunge mandatele acestor două partide va fi nevoie o coabitare cu cineva de pe stânga, ceea ce va aduce la anumite limitări din punct de vedere a reformelor europene”, a subliniat analistul.

Amintim că liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a avut recent „o discuție sinceră, calmă și foarte constructivă” cu președintele Maia Sandu, axată pe ideea că în viitorul Parlament doar o alianță dintre Platforma DA și PAS poate combate pericolul coalizării forțelor oligarhice. Despre aceasta, dar și despre alte subiecte relevante în contextul alegerilor parlamentare anticipate, Năstase a vorbit în cadrul unui interviu pentru DESCHIDE.MD.

„Nu cu mult timp în urmă am avut o întâlnire și o discuție foarte, foarte bună cu doamna Președintă Maia Sandu. A fost o discuție sinceră, calmă și foarte constructivă între doi oameni care, îndrăznind să urce împreună muntele abrupt al unei guvernări de criză, au reușit să realizeze foarte multe lucruri bune în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție. Și doamna Președintă Sandu, și eu am avut aceeași concluzie înainte de alegerile din 11 iulie: în viitorul Parlament o guvernare bazata pe PAS si Platforma DA este cea mai sănătoasă opțiune proeuropeana pentru Moldova. Alegătorii noștri, majoritatea alegătorilor Republicii Moldova, au cu toții aceleași aspirații ca și noi: țara noastră trebuie să își reia drumul spre Europa pornind, în primul rând, de la o curățare totală a corupției care încă mai domnește în multe elemente ale statului rămase moștenire de la binomnul Plahotniuc – Dodon. Iar acest lucru va fi posibil numai datorită mandatului pe care ni-l vor da alegătorii proeuropeni, mandat care ne va permite să lăsăm justiția curată, cinstită, să își facă datoria și să îi tragă la răspundere pe toți cei care au furat și și-au bătut joc până acum de țara noastră”, a declarat Andrei Năstase.