UPDATE // Judecătorii de la Curtea de Apel au respins cererile de recuzare a completului de judecată care examinează contestația privind decizia CEC asupra numărului de secții de votare în diaspora. Astfel la examinarea cauzei rămân judecătorii Ion Muruianu și Ecaterina Palanciuc.

Platforma DA a înaintat o cerere de recuzare a completului de judecată care examinează contestația privind decizia CEC asupra numărului de secții de votare în diaspora din mai multe motive și dosarul a fost remis altui complet de judecători. 

Andrei Năstase a îndemnat partidele să renunțe în acest proces la „straele politice”, aducându-l pe dimensiunea civică, pentru că este vizată democrația, drepturile și libertățile unei întregi diaspore, care trebuie unită, care trebuie antrenată nu doar în procesele electorale, ci și în procesele de dezvoltare a Republicii Moldova. 

„Dacă vrem să facem dreptate, s-o facem împreună! E nevoie să facem o presiune civică, democratică, legală, constituțională, în spațiul public, astfel încât judecătorii să nu aibă îndrăzneala de a trece peste lege, peste Constituție.”- a spus Andrei Năstase.

Tot astăzi în fața Curții de Apel are un loc un protest împotriva numărului mic de secții de vot pentru Diasporă.

Amintim că, Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie urma să fie deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Detalii: Discuții aprinse la CEC în privința numărului secțiilor de votare pentru diasporă. Litvinenco: Maxim Lebedinschi comite o infracțiune penală

Peste 3 zile CEC și-a revizuit hotărârea și a decis să deschidă 146 de secții de votare în diasporă și nu doar 139 cum era inițial. 

Detalii: CEC a decis mărirea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni

Citiți și: Secretarul general al MAEIE: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

Darnici cu separatiștii, zgârciți cu europenii // Cum au fost favorizate secțiile de votare pentru transnistreni în detrimentul Diasporei