Igor Dodon anunță că nu va semna decretul de promulgare a proiectului de lege privind trecerea la sistemul uninominal în cadrul alegerilor parlamentare, chiar dacă documentul va fi susținut de majoritatea deputaților. Declarația a fost făcută ieri seara, după decorarea mai multor femei cu prilejul zilei de 8 martie.

Sunt categoric împotriva proiectului prezentat sau înaintat de democrați. Chiar dacă va fi votat de Parlament de 51 de deputați, eu nu voi semna decretul de promulgare a acestei legi. Această este poziția mea categorică și nu se va schimba. Sunt necesare schimbări în ceea ce privește sistemul electoral, în special pentru asigurarea votului diasporei. Totodată, este necesar să le permitem să participe la vot cei din Transnistria, tot sunt cetățeni ai Republicii Moldova, sunt 250 de mii, să participe la viața politică din Republica Moldova și să fie reprezentați”, a declarat șeful statului.

Dodon a menționat că a discutat cu conducerea Partidului Socialiștilor care a declarat că la fel se împotrivește acestei inițiative.

Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat în cadrul unui briefing de presă că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor posibilitatea ca alegătorii să retragă un deputat din funcție înainate de expirarea mandatului său, dacă acest nu va face față așteptărilor din partea oamenilor. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.