Un Comitet Consultativ Independent Anticorupţie a fost constituit prin decret prezidențial al Maiei Sandu. Potrivit președintelui, „acest comitet va decide care sunt subiectele pe care le va cerceta, va pregăti rapoarte, este liber să cerceteze orice subiect de corupţie, indiferent la cine se referă”. Informația a fost prezentată de către președintele Maia Sandu și membrii Comitetului în cadrul unei conferințe de presă.

„Sperăm că informația va fi utilă organelor de drept din R. Moldova, care au sarcina să investigheze cazurile de corupție mari. Instituțiile statului care trebuie să prevină corupția se mișcă prea încet. Acest grup va fi finanțat de UE și SUA, dar și de alți potențiali donatori cu care se discută acum. Grupul este constituit prin decret prezidențial, dar aici se încheie conexiunea între acestea două”, a declarat Maia Sandu.

Președintele i-a prezentat pe membrii comitetului. Din acesta fac parte experți internaționali, dar și experți și ziariști din R. Moldova: James Wasserstrom (SUA), Laura Ştefan (România), Alina Radu(R. Moldova), Nadea Hripteţchi (R. Moldova), Tamara Razin (R. Moldova), Drago Kos (Slovenia).


Comitetul îşi începe activitatea de mâine, 8 iunie.