Partidul Acțiune și Solidaritate a contestat astăzi la Curtea de Apel Chișinău hotărârea Comisiei Electorale Centrale privind numărul de secții de votare pentru diaspora. Anunțul a fost făcut de către Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

„PAS a contestat în această dimineață la Curtea de Apel Chișinău hotărârea vădit ilegală a CEC în cazul secțiilor de votare din străinătate. Cerem în continuare CEC-ului să-și modifice hotărârea și să intre în legalitate”, a notat Litvinenco.

Ținem să precizăm că decizia CEC a fost contestată la Curtea de Apel și de către „Partidul Nostru” .

Comisia Electorală Centrală a adoptat pe 5 iunie decizia privind numărul secțiilor de votare pentru diasporă. Astfel, în afara hotarelor R. Moldova, pentru alegerile anticipate din 11 iulie vor fi deschise doar 139 secții de votare, așa cum a fost la alegerile prezidențiale din 2020. Asupra numărului 139 a insistat secretarul general al CEC-ului, fostul socialist Maxim Lebedinschi, chiar dacă Ministerul Afacerilor Interne și Integrării Europene a cerut 190 de secții de votare.

Detalii: Discuții aprinse la CEC în privința numărului secțiilor de votare pentru diasporă. Litvinenco: Maxim Lebedinschi comite o infracțiune penală

Deși proiectul inițial presupunea deschiderea a 162 secții de votare, propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale. Lebedinschi a insistat pe această cifră chiar dacă colegii săi i-au reamintit că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot. 

În schimb, Comisia Electorală Centrală (CEC) a decis în cadrul aceleiași ședințe organizarea a 44 secții de votare pentru alegătorii din regiunea transnistreană, ceea ce reprezintă cu două unități mai mult decât la algerile prezidențiale din 2020.

Detalii: CEC a decis mărirea numărului secțiilor de votare pentru alegătorii transnistreni

Citiți și: Secretarul general al MAEIE: Sperăm că CEC își va revedea decizia pentru votul din diaspora

Darnici cu separatiștii, zgârciți cu europenii // Cum au fost favorizate secțiile de votare pentru transnistreni în detrimentul Diasporei