Discuții aprinse în cadrul ședinței Comisiei Electorale Centrale unde se stabilește numărul secțiilor de votare care urmează să fie deschise în diasporă pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. Membrii CEC au păreri împărțite în privința numărului secțiilor de votare. Secretarul general al CEC, fostul socialist Maxim Lebedinschi, insistă cu fermitate ca să nu fie deschise mai mult de 139 de secții de votare, aceasta în timp ce Ministerul de Externe a propus deschiderea a 190 de secții.

Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, afirmă pe pagina sa de Facebook că „Maxim Lebedinschi, secretar al CEC de la socialiști, comite în aceste momente o fapta pe care personal o calific infracțiune penală”.

„Ce face omul lui Dodon? Cu încălcarea unor norme imperative ale Codului electoral (care se referă la criteriile care stau la baza deschiderii secțiilor de votare) propune ca numărul secțiilor de votare să fie de doar 139. Și asta cu toate că Ministerul de Externe a propus 190 de secții de votare. Nu e doar bătaie de joc de diaspora, ci o faptă de sorginte penală. Pentru care tipul va trebui să răspunda cu toată ardoarea legii. Si va raspunde”, a scris Lebedinschi pe pagina sa de Facebook.

 

În cadrul ședinței, s-a propus, ca soluție de compromis, deschiderea a 162 de secții de votare, însă propunerea nu a fost agreată, Lebedinschi argumentând că trebuie păstrat numărul de 139 de secții de votare așa cum a fost la algerile prezidențiale. Lebedinschi insistă pe această cifră chiar dacă colegii săi îi reamintesc că la alegerile prezidențiale mulți cetățeni din diasporă nu au reușit să-și exercite dreptul la vot din cauza numărului mare de alegători și din motiv că la multe secții au fost epuizate buletinele de vot. 

Membrii CEC au luat încă o pauză pentru a găsi un consens în privința numărului secțiilor de votare. Ședința va fi reluată la ora 14:00.