Președintele Maia Sandu a venit cu o reacție la acuzațiile controversatului om de aaceri Veaceslav Platon. Aceasta spune că nu se va lăsa intimidată și că este straniu că PG vrea să-l scoată basma curată în dosarul „furtul miliardului” și nu întreprinde nimic în alte dosare în care este vizat Platon.

În cadrul emiusiunii „Moldova în direct” de la postul public de televiziune, Maia Sandu a fost întrebată cum comentează acuzațiile de azi dimineață ale lui Veaceslav Platon.

„Vedem un proces grăbit de a-l scoate pe Platon de sub acuzația de participare la furtul miliardului. Noi o să discutăm la CSS și despre furtul bancar și despre spălătoria de bani și o să vedem care sunt argumentele. E ciudat că pe acest dosar s-au mișcat foarte repede ca să-l scoată pe Platon basma curată iar pe alte dosare în care este implicat Platon Procuratura nu face nimic”, a declarat Maia Sandu. 

Președintele a adăugat că „clanul Platon își bate joc de cetățenii R. Moldova de prin anul 1995 iar pericolul cel mare este că după această decizie a PG, gruparea lui va mai încerca să mai scoată câteva sute de milioane de lei despăgubiri de la bugetul de stat

„Atenționez instituțiile statului că trebuie să prevenim și nu să așteptăm să acționăm după ce se va întâmpla. Asta e corupția din R. Moldova, asta e corupția mare și trebuie să luptăm cu ea. Aceste acuzație o să continuie dar pe mine nu mă intimidează. Eu știu care este dauna pe care au adus-o acești oameni în trecut. Încă nu știm daunele individuale dar știu cum a dăunat statul. Nu au cum să ne oprească. Dincolo de spălările de bani vorbim de atacurile din sectorul de asigurări, bănci dar și altele. Instituțiile statului au știut dintotdeauna despre aceste lucruri. Am întrebat și Procurorul General de ce nu se iau măsuri dar încă nu am primit răspunsuri”, a adăugat Sandu.

Omul de afaceri Veaceslav Platon, absolvit recent de vină în frauda bancară, a acuzat-o joi pe președinta Maia Sandu că a permis acea fraudă, pe când era ministră. Vorbind la o conferință de presă, Platon a întrebat-o la distanță pe șefa statului dacă atunci când a votat, în guvern, pentru modificarea legislației cu privire la emiterea garanțiilor de stat, a făcut-o „pentru bani sau din prostie”.

Platon a spus că Maia Sandu este datoare să-și explice acel vot „tuturor cetățenilor care au fost furați”. Maia Sandu, care a ajuns președintă anul trecut cu un mesaj anti-corupție, a criticat procuratura pentru că ar fi renunțat prea ușor, la 28 mai, la învinuirile împotriva lui Platon, a cărui „grupare” ar fi, în opinia ei, „un pericol pentru securitatea statului”.

Veaceslav Platon a fost eliberat din detenție cu aproape un an în urmă, în urma demersului procurorul general Alexandr Stoianoglo. Platon a fost condamnat în aprilie 2017 la 18 ani de închisoare în dosarul fraudei bancare, iar în decembrie 2017 a mai primit 12 ani de închisoare pentru tentativă de escrocherie – o pedeapsă anulată în apel în 2020.