În timp ce dreapta aprobă, stânga face pe mortul în păpuşoi. În felul acesta poate fi rezumată reacţia partidelor din Republica Moldova la „Nota” transmisă de Chişinău conducerii politice a Federaţiei Ruse cu privire la abuzurile comise acolo împotriva oficialilor moldoveni din Parlament, Guvern, serviciile speciale, precum şi a formaţiunilor politice care fac parte din Coaliţia de Guvernare.

Secretarul General al Partidului Liberal, Ion Apostol, a declarat pentru Deschide.MD că, deși întârziată, reacția în cauză este una logică:

Este o reacție logică la acțiunile Federației Ruse privitor la ”reținerea” mai multor oficiali ai Republicii Moldova. Acest lucru s-a spus de mai multe ori și au fost sesizate organele diplomatice ale Federației Ruse, dar lucrurile nu s-au schimbat, ba, din contra, au devenit și mai periculoase. Este o reacție de demnitate, desi cam întârziată şi care arată că Republica Moldova este un stat mic, ca teritoriu și populație, însă știe să îşi apere interesele chiar și în fața unei puteri mari precum Rusia”.

Pe de altă parte, Partidul „Acțiune și Solidaritate”, condus de Maia Sandu, consideră că Nota respectivă este „un circ” făcut de guvernare și Igor Dodon. „Noi nu comentăm circul făcut de guvernare și Dodon”, a declarat pentru Deschide.MD șeful Serviciului de presă al PAS, Cristina Bujorelu. 

Vicepreședintele Parlamentului, Liliana Palihovici (care este și vicepreședintele PLDM), susţine că această notă are un spirit cam dur, justificat, însă, prin tratamentul umilitor aplicat oficialilor noștri. 

Pot confirma că au avut loc mai multe cazuri când colegii din Parlament au fost verificați de către autoritățile ruse nu 5-10 minute, dar mai mult de o oră. Nota adresată Federației Ruse este într-un spirit dur, dar probabil că tonalitatea acesteia este argumentată prin faptul că Andrian Candu și Pavel Filip dețin alte informații decât cazurile de reținere la verificarea actelor”, a precizat Palihovici. 

Reprezentanţii PCRM, contactaţi de Deschide.MD, au refuzat să comenteze situația, motivând că deocamdată „nu sunt la curent”.

Şi vicepreședintele „Partidului Nostru”, Nicolai Țipovici a refuzat să comenteze această situație precizând că va reveni mai târziu cu o reacție.