Președintele R.Moldova Maia Sandu mulțumește Uniunii Europene pentru lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova. Sandu remarcă faptul că, lansarea Planului vine în urma discuțiilor purtate în timpul vizitei sale la Bruxelles, în ianuarie.

„Vești bune de la Bruxelles. Acum câteva ore, Comisia Europeană a anunțat lansarea unui Plan de recuperare economică pentru Republica Moldova, ca urmare a discuțiilor purtate în timpul vizitei mele la Bruxelles, în ianuarie. Planul stabilește un program de intervenții și investiții în sumă totală de până la 600 de milioane euro pentru țara noastră, ce va fi realizat în perioada 2021-2024, în strânsă cooperare cu statele membre ale Uniunii Europene și instituțiile financiare internaționale, prin intermediul Echipei Europa și cu participarea investitorilor privați”, scrie Maia Sandu pe pagina sa de Facebook. 
Totodată, președintele spune că apeciază efortul Comisiei Europene pentru finalizarea rapidă a acestui plan. 
„Planul se va axa pe cinci piloni: managementul finanțelor publice și guvernanță economică; economie competitivă, comerț și ÎMM-uri; infrastructură; educație și angajare pe piața muncii; și reforma statului de drept și a justiției. În același timp, fondurile anunțate - cele până la 600 de milioane de euro - vor fi oferite în baza unor condiționalități stricte convenite de Uniunea Europeană și Republica Moldova. Apreciez efortul Comisiei Europene, în special al Președintei Ursula von der Leyen și al Comisarului pentru vecinătate și extindere, Oliver Varhelyi și al echipei sale, pentru finalizarea rapidă a acestui plan. Mulțumim, Uniunea Europeană!”, a conchis Sandu. 

Amintim că un plan de relansare economică istoric, de 600 de milioane de euro, a fost aprobat de Comisia Europeană pentru Republica Moldova. Această nouă finanțare va fi mobilizată în următorii trei ani pentru a promova investiții care stau la baza unei redresări durabile și incluzive din criza COVID-19 din țară.

Detalii: Siegfried Mureșan: Un plan de relansare economică istoric, aprobat de Comisia Europeană - 600 mln euro pentru R. Moldova