Socialistul Igor Dodon recunoaște că diaspora din Occident devine un factor tot mai important la alegerile din R. Moldova, dar spune că acest lucru nu ar fi corect. În opinia lui Dodon, moldovenii care s-ar afla în Rusia și în stânga Nistrului ar fi „nedreptățiți”, deoarece pentru ei sunt deschise mult mai puține secții de votare. Astfel, Dodon spune că ar fi corect să fie deschise 120 de secții de votare în Occident, peste 100 în Rusia și alte 100 pentru cetățenii din Transnistria, teritoriu necontrolat de Chișinău.

„Diaspora devine un factor politic important la alegerile din R. Moldova. Ne-am convins de asta la alegerile prezidențiale și cred că așa va fi și la parlamentare. Dar nu cred că vor fi așa de mulți (votanți n.r.) ca la prezidențiale. La prezidențiale a fost o agitație mai mare, pentru că erau doi concurenți. În cazul alegerilor parlamentare e vorba de zeci de partide și totul se va disipa”, a declarat ieri Dodon, în cadrul unei emisiuni la postul „Primul în Moldova”, deși a pierdut alegerile prezidențiale din toamna anului 2020 și la secțiile de vot deschise în interiorul R. Moldova.

Igor Dodon a făcut iarăși trimitere la simpatizanții formațiunii sale, dar și la cetățenii de prin sate, care ar fi împotrivă ca diaspora să voteze la alegerile prezidențiale sau parlamentare.

„Colegii din teritoriu, dar și oamenii de prin sate mă întreabă: Igor Nicolaeivici, cât e de corect ca… ei au plecat, dar noi trăim aici, în aceste condiții. Noi ne dorim să decidem cine va conduce țara. Cei care au plecat și nu vor veni în următorii patru-cinci ani, zece ani, dar ei decid cine va conduce țara etc. Eu îi înțeleg pe acești oameni, dar să le interzici să voteze… De exemplu, în Armenia diaspora nu votează. În Israel e aceeași situație. Eu cred că în R. Moldova nu trebuie să interzicem ca diaspora să voteze, dar trebuie să le oferim posibilitatea tuturor să voteze”, a spus socialistul.

În acest sens, Dodon spune că ar fi corect ca pentru cei circa „400 de mii” de moldoveni aflați în Occident, dar și pentru cei „400 de mii” aflați în Rusia să fie deschis același număr de secții de votare.

„La alegerile prezidențiale au votat 250 de mii de moldoveni aflați în Occident. Din 400 de mii cât sunt ei acolo au votat mai mult de jumătate. Dar ce s-a întâmplat în Rusia, unde avem tot 400 de mii de moldoveni, poate chiar mai mult. Din 400 de mii au votat 12 000 sau 3,5%. De ce s-a întâmplat asta? Pentru că în ultimii zece ani pentru țările din Vest au fost deschise zeci de secții de votare, iar în Est - câte cinci-șase. Astfel, oamenii nici nu mai ies la vot.

Acum, MAEIE a propus deschidere a 17 secții de votare aici, Rusia, iar la Vest vor să deschidă mai multe secții de votare decât la prezidențiale. Unde este dreptatea? Dacă e vorba de dreptul la vot, atunci toți trebuie să aibă drepturi egale. Hai să nu blocăm oamenii să voteze. De exemplu, pe transnistreni. Pasiștii au blocat oamenii să voteze – e un drept constituțional al cetățeanului, indiferent unde locuiește”, a menționat sursa citată.

În acest sens, Igor Dodon spune că ar fi perfect ca să fie deschise câte 100 de secții de votare în Occident, Rusia și pentru cei cu cetățenia R. Moldova din stânga Nistrului.

„Dacă e să fim corecți, atunci trebuie să se dăm posibilitate să voteze celor 400 de mii de moldoveni din Vest, celor 400 de mii din Rusia și celor 200 de mii din Transnistria. Înțelegeți că balanța va fi în favoarea forțelor moldovenești. Transnistria și Rusia sunt 600 de mii de voturi... Dacă le dăm posibilitatea să voteze celor 250 – 300 de mii în Europa, atunci să oferim posibilitatea să voteze celor din Transnistria și Rusia. Măcar pentru 500 de mii… Atunci cei care vor să lichideze Moldova nu vor mai avea șanse să câștige. Pentru că în unele țări mai sunt restricții din cauza pandemiei nu putem deschide 300 - 400 de secții de votare. Nici resurse financiare nu avem. Dar lasă să fie așa, de exemplu: 120 de secții de votare în Europa și 100 și ceva de secții în Rusia. Asta pentru a motiva oamenii să vină la vot. Deci, să fie 100 pentru Rusia, 100 pentru cetățenii noștri din stânga Nistrului. Să participe cine vrea. Așa ar fi bine. Dar pentru a deschide atâtea secții e nevoie de bani. În fondul de rezervă au rămas doar 10 milioane de lei”, a conchis Dodon.

De menționat că cererea lui Dodon privind deschiderea a 100 de secții de votare în Rusia este cel puțin nejustificată, deoarece rezultatele ultimelor alegeri îl contrazic pe fostul președinte. La alegerile prezidențiale de anul trecut, în Rusia au fost deschise 17 secții de votare. În primul tur s-au prezentat la vot 5 500 de alegători, care l-au preferat pe Renato Usatîi. În turul II au fost validate 13 995 de voturi, chiar dacă numărul buletinelor de vot expediate în secțiile de votare din Rusia a fost de 85 de mii. Pentru Igor Dodon au votat 10 532 de cetățeni, iar pentru Maia Sandu – 3 463. Astfel, o organizație din Kostroma anunța că în regiune locuiesc circa 3 mii de cetățeni ai R.Moldova – însă la vot au ieșit doar 91 de alegători. O altă organizație ce reprezenta conaționalii noștri în Tiumeni și Salehard anunța că în regiune se află peste 10 mii de moldoveni, dar la vot s-au prezentat doar 85 de alegători. Și moldovenii din Sankt-Petersburb susțineau că în regiune locuiesc 20-25 mii cetățeni ai R.Moldova, însă la secțiile de votare au ieșit 769 de alegători.

După alegerile din 1 noiembrie, în cadrul cărora Igor Dodon a acumulat puţin peste 3% din voturile diasporei, acesta a lansat mai multe atacuri în adresa cetăţenilor Republicii Moldova de peste hotare, sugerând că diaspora nu ar trebui să decidă viitorul ţării.

Dodon a spus atunci că votul celor din diasporă nu trebuie să decidă soarta R.Moldova: „Care vot trebuie să fie decisiv, noi care locuim în această țară sau să ne dăm soarta celor care de zeci de ani n-au fost în R. Moldova și poate nici nu vor să vină”.

Detalii: Dodon continuă să atace diaspora: Să nu ne decidă soarta cei care de zeci de ani n-au fost acasă

Tot atunci el declarase că diaspora reprezintă „un electorat paralel” a cărei preferinţe se află „în disonanţă” cu preferinţele majorităţii cetăţenilor din interiorul R. Moldova.

Sursa: ZiarulNational