Unii aleși ai poporului din nordul Republicii Moldova, reprezentanți ai societății civile, dar și candidați ai Blocului Politic PCRM-PSRM condamnă comportamentul agresiv, manifestat ieri, 25 mai, de deputatul socialist, Mihail Paciu, în raport cu jurnaliștii portalurilor de știri NordNews.MD și Deschide.MD. Paciu a împiedicat ziariștii, agresându-i fizic și verbal, care au dorit să afle mai multe detalii despre întrevederea informală de pe malul iazului din satul Brăviceni, raionul Orhei.

EXCLUSIV (VIDEO) // „Hostropăț socialist” pe malul iazului de la Brăviceni. Băutură, frigărui și jurnaliști agresați

Potrivit directorului Asociației Presei Independente, Petru Macovei conduita  socialiștilor este un antiexemplu, iar jurnaliștii ar trebui să sesizeze poliția.

Foto: Petru Macovei

„Atitudinea și comportamentul deputaților, dar și a persoanelor din anturajul lor este descalificantă. În primul rând a fost vorba nu doar de atacuri verbale, dar și atacuri fizice. Jurnaliștii au fost îmbrânciți și acest lucru este inadmisibil. Recomand jurnaliștilor care au fost prezenți la fața locului să depună plângere la poliție pentru că este vorba de huliganism, iar în raport cu instituțiile mass-media asta agravează și mai mult lucrurile. Fiind persoane cu demnitate publică importantă în acest stat, ei ar fi trebuit să aibă cu totul altă atitudine față de jurnaliști: să discute civilizat, fără îmbrânceli și atacuri verbale și să încerce să ofere jurnaliștilor informații pentru că aceștia (jurnaliștii – notă red.) se aflau acolo în interes de serviciu, să documenteze o situație care lor li s-a părut stranie. Indifirent dacă era sau nu vorba de o proprietate privată, sigur că jurnaliștii trebuie să respecte legislația privind dreptul de proprietate, dar asta nu justifică sub nici o formă comportamentul agresiv, bădărănesc și huliganic al deputaților PSRM”, a declarat Petru Macovei pentru NordNews.md

În același context, mai multi deputați au condamnat modul de comunicare a colegului din Legislativ.

Doina Gherman, deputata Partidului Acțiune și Solidaritate a calificat acțiunile socialiștilor drept un atac la libertatea exprimare.

Foto: Doina Gherman

„PSRM nu se dezminte. Este un partid care trage țara înapoi și reprezintă o clasă politică expirată care trebuie urgent schimbată. Este un atac la libera exprimare și meseria de ziarist. Disperare, prostie și bădărănism. Pe 11 iulie cetățenii îi vor trimite la coșul de gunoi a istoriei”, a spus Doina Gherman.

Deputatații Platformei Demnitate și Adevăr, Arina Spătaru și Dinu Plângău susțin că socialiștii așa și nu s-au învățat să discute cu presa liberă.

Spătaru a menționat că s-a descoperit o nouă minciună de-a lui Dodon. „Unde e echipa și Blocul?”, a întrebat Spătaru.

Foto: Arina Spătaru

Activitățile de team building în aer liber au arătat a câta oară calitățile de lider ale lui Dodon. Urmărind secvențele video de acolo, cetățenii au asistat involuntar la jocul „două minciuni și un adevăr”, în care au aflat mai multe lucruri despre o persoană. În primul rând, că Dodon nu are calități de coordonator, pentru că de obicei,  team buildingul se face într-o atmosferă de activități, unde toți își dau libertate exprimării și muncii în echipă. Ținând cont de cele menționate, întreb: ” unde-i echipa/ Blocul”? A doua minciuna este, că există unitate între socialiști și comuniști, așa cum spune tânărul blogger de Sadova. […] Adevărul este că socialiștii așa și nu s-au învățat să se comporte decent cu presa, ceea ce este condamnabil” , a declarat Spătaru.

Foto: Dinu Plîngău

Normal că acțiunile de agresivitate trebuiesc condamnate cu orice ocazie. Dacă mergi pe malul iazului, mergi și odihnește-te, dar jurnaliștii trebuie să-și facă meseria. Cu atât mai mult trebuie de condamnat faptul că se recurge la agresivitate și intimidarea acestora”, a spus Dinu Plîngău.

Unii dintre candidații la funcția de deputat de pe lista Partidului Comuniștilor din Republica Moldova au declarat pentru NordNews, că agresarea reprezentanților mass-media este un gest condamnabil. Aceștia, însă nu s-au arătat deranjați de faptul că nu au fost invitați de socialiști la petrecerea de la Brăviceni.

Foto: Elena Bodnarenco

Noi mergem în bloc comun, ceea ce înseamnă că fiecare partid are staff-electoral aparte, iar anumite întrebări se dicută în cadrul acestui staff-electoral. Totodată, în urma discuțiilor care se poartă la nivel de partid, în cazul în care apar careva întrebări, acestea se discută la ședința comună a conducerii Blocului. […] N-am văzut înregistrările video, dar cu siguranță că nu-i face față unui candidat la funcția de deputat să se comporte astfel. Consider că toți care candidează la o funcție publică trebuie să dea dovadă de un comportament adecvat și liniștit față de toți cetățenii R. Moldova”, a declarat Elena Bodnarenco.

Foto: Valeriu Muduc

Chiar nu știu ce să vă spun. De ce nu am fost invitați? Nu sunt la curent. Referitor la atitudinea față de jurnaliști, nu se acceptă agresivitatea. Acest lucru nici nu se discută. Nu are importanța cine și împotriva căruia este. Activitatea lor trebuie tratată așa cum o tratează legea”, a spus Valeriu Muduc.

Foto: Alexandr Nesterovschi

În apărarea colegilor de partid a sărit deputatul socialist Alexandr Nesterovschi. Acesta a declarat că jurnaliștii au intrat pe un teritoriu privat, asta deși, zona nu este împrejmuită și nici nu exista vreun semn de avertizare.

„Avem o conlucrare bună cu colegii din Partidul Comuniștilor,inclusiv cu reprezentanții observatorilor și agitatorilor comuni. Ieri ne-am întâlnit nu în cadrul blocului, ci cu reprezentanții Partidului Socialiștilor. Am discutat despre chestiile interne de partid. Am fost puțin peste 20 de oameni, am ieșit la aer liber pentru a respecta normelesanitaro-igienice și epidemiologice. Despre situația cu domnul Paiu pot să vă spun că jurnaliștii au dat buzna pe teritoriu privat. Dacă cineva ar intra pe neprins de veste în apartamentul dumneavoastră și ar începe să facă zarvă, cred că dumneavoastră n-ați fi fost bucuroși de astfel de oaspeți nepoftiți. Rușii au o zicătoare:Незваный гость хуже татарина (din rusă, notă red:un musafir neinvitat este mai rău decât un tătar)”, a menționat Alexandr Nesterovschi.

Amintim că, ieri, membrii conducerii de vârf a PartiduluiSocialiștilor din Republica Moldova, în frunte cu liderul formațiunii, Igor Dodon s-au întâlnit la moșia unui deputat din satul Brăviceni, raionul Orhei. Cei adunați au discutat despre strategiile de viitor a PSRM-lui încampania electorală.

Proprietarul teritoriului, deputatul PSRM, Mihail Paciu s-a arătat deranjat de prezența reporterilor nordnews.md. Alesul popurului a agresat verbal și fizic echipa de filmare nordnews.md, dar și cea a portalului de știri deschide.md.

Văzând că spiritele se încing, deputatul socialist Grigore Novac s-a apropiat de jurnaliști. Acesta l-a calmat cu greu pe colegul său de partid. Novac a oferit reporterilor și un comentariu referitor la întrevederea de astăzi, de pe malul lacului din satul Brăviceni.

„Noi astăzi ne-am adunat cu toți colegii din teritoriu și am decis aici să ne întâlnim la aer liber, ținând cont că timpul de afără ne permite, dar și că starea epidemiologică cumva ne impune. Am decis aici, în centrul R. Moldova pentru că sunt și colegii de la Nord, Centru și Sud, toți absolut. Am discutat despre tot ce-am lucrat, strategiile pe care le-am avut pe parcurs, facem anumite strategii pe viitor ceea ce ține de campanie. Suntem doar fracțiunea socialiștilor”, a precizat Grigore Novac.

La întrevederea informlă au fost prezente nume notorii ale partidului, precum:  Igor Dodon, Zinaida Greceanâi, Corneliu Furculiță, Vasile Bolea, Vlad Batrâncea, Aliona Pilipețcaia, Olega Savva, Alexandr Nesterovschi, Vladimir Mizdrenco, Alexandr Usatîi, NichitaȚurcan, Adela Răileanu, Gaik Vartanian, Marina Rădvan și alții.

Deși era programată ca o reuniune discretă, în urma apariției jurnaliștilor mai mulți reprezentanți ai PSRM au început a face postări pe rețelele de socializare, în vederea diminuării impactului reuniunii.