Ilan Șor prezintă dovezi care ar demonstra că fostul președinte al Băncii de Economii, Grigore Gacichevici, a prejudiciat această instituție financiară cu aproximativ patru miliarde de lei. Ilan Șor, care a deținut funcția de președinte al Consiliului de administrație al BEM după plecarea lui Gacichevici, a publicat pe pagina sa de Facebook o listă cu mai multe companii care, până în anul 2013, ar fi luat cele mai mari credite, mai exact de zeci și chiar sute de milioane de lei, precum și procesele-verbale ale ședințelor comitetului de creditare, care au fost semnate de Gacichevici.

Lista conține denumirile a peste zece firme și grupuri de companii care au accesat credite în baza unor gajuri inexistente sau cu valoare mică. Prima pe listă este grupul „Valiexchimp”, cu o datorie de 807 milioane de lei.

Această sumă urma să fie rambursată, potrivit deciziei instanței de judecată. Până în prezent, a fost rambursată o mică parte, de ochii lumii”, a spus Ilan Șor. 

Un alt exemplu din listă - grupul de companii „Ivan Tomailî”, care a contractat în perioada 2007-2011 credite în valoare de 448 de milioane de lei. Acest grup de companii construia blocuri de locuințe și vindea oamenilor apartamente la diferite etape de construcție. În document se arată că prejudicii au fost aduse nu doar băncii, ci și a aproximativ o mie de familii.

Aceasta nu este lista completă. Au existat sute de astfel de întreprinderi. Juriștii mei au selectat doar cele mai relevante cazuri. De asemenea, au inclus aici doar cele mai relevante exemple”, a precizat liderul Partidului „ȘOR”.

Unul dintre procesele-verbale pe care le-a prezentat se referă la creditul în valoare de 730 de mii de euro acordat unei companii de transport din Bălți. Aceasta avea deja datorii de 3,5 milioane de euro. Compania respectivă a pus în gaj niște imobile aflate în ruină și un lot de teren.

Practica bancară prevede că gajul trebuie să depășească de două ori suma creditului. Cum credeți, aceste clădiri și terenul costă un milion și jumătate de euro?”, se întreabă Ilan Șor, care a publicat imagini cu bunurile care au fost puse în gaj.

În spatele acestor cifre este soarta a mii de oameni. Acei oameni care au investit până și ultimul bănuț pus deoparte în procurarea unui apartament, iar blocurile așa și nu au fost construite. Este vorba despre cei care și-au pierdut locul de muncă, în timp ce șefii lor acumulau credite și scoteau banii în afara țării”, a adăugat el.

Despre gaura financiară de patru miliarde de lei pe care a lăsat-o Grigori Gacichevici în urma sa, Ilan Șor a vorbit duminică, într-un live pe Facebook. El a declarat că atunci când a preluat administrarea băncii, în 2013, a făcut mai multe tentative în vederea restituirii creditelor și a informat de nenumărate ori despre situația creată Guvernul, Banca Națională și alte instituții abilitate. Acestea însă nu au întreprins nimic. Ilan Șor a promis că va veni cu noi detalii privind frauda bancara, în scurt timp.