În luna iulie curent, cetățenii R. Moldova sunt așteptați la urne, iar Ambasadorul SUA la Chișinău, Dereck J. Hogan le recomandă moldovenilor să-i aleagă pe cei care le vor reprezenta interesele în Parlament.

Nu pentru a reprezenta interesele unei oarecare persoane, ale unui partid sau chiar ale unei țări străine, ci pe ale dumneavoastră”, este îndemnul lansat astăzi de diplomatul american în cadrul unui discurs adresat studenților Facultății Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Administrative de la Universitatea de Stat din Moldova, scrie Ziarul Național.

Ambasadorul SUA le-a mai recomandat cetățenilor R. Moldova să solicite de la guvern să-și îndeplinească promisiunile, să dezrădăcineze corupția și să creeze condiții ca legea să fie aplicată în mod egal pentru toți cetățenii.

În noimebrie anul trecut, un număr record de moldoveni au votat pentru alegerea primei femei-președinte al republicii și au cerut o guvernare mai responsabilă. Dar aceste apeluri au fost întâmpinate cu cinism și dorința de a sacrifica totul, de a face parteneriat cu forțele oligarhice, de a se supune influenței maligne din străinătate și chiar de a face amenințări la adresa independenței instituțiilor democratice din R. Moldova. Toate astea pentru a păstra puterea politică cu orice preț. Din fericire, acele încercări au eșuat, dar rezultatul nu a fost întotdeauna asigurat. Democrația este fragilă și necesită o vigilență constantă pentru a fi păstrată”, a declarat Ambasadorul Dereck J. Hogan, cu referire la ultimele evenimente politice de la Chișinău.

Diplomatul și-a exprimat speranța că scrutinul parlamentar va fi unul corect și transparent, astfel încât rezultatul alegerilor să reflecte voința reală a cetățenilor R. Moldova.

Diplomatul american a dat asigurări că SUA va fi alături de cetățenii R. Moldova în ceea ce privește sprijinirea și apărarea democrației, dar a punctat că de cetățenii moldoveni depinde ca acest stat să rămână suveran, independent, cu Transnistria „parte sub controlul administrativ al Guvernului de la Chișinău” și care să prospere.

Totodată, Dereck Hogan a afirmat că rezolvarea conflictului transnistrean joacă un rol foarte important pentru SUA în Republica Moldova. Abordarea americană a rezolvării acestui conflict ține de faptul că Transnistria trebuie să fie sub control administrativ al Chișinăului, al Guvernului Republicii Moldova.

Detalii: Ambasadorul SUA, Dereck Hogan: Transnistria trebuie să fie sub control administrativ al Chișinăului

La fel, el a menționat că SUA se implică responsabil și sincer atunci când observă că corupția și amestecul din străinătate încearcă să submineze independența, suveranitatea și instituțiile democratice ale Republicii Moldova.

Citiți și: Hogan, despre acuzațiile că SUA se implică în politica internă a R. Moldova: SUA apără responsabil și sincer drepturile cetățenilor