Anatol Șalaru, secretarul general al Partidului Unității Naționale, oferă detalii din culisele negocierilor dintre PUN și AUR privind participarea la alegeri pe o platformă electorală comună. Șalaru spune că oferta AUR a fost refuzată pentru că PUN nu-și dorește să se indentifice cu imaginea unei formațiuni care „în România este considerată antieuropeană și cu vădite simpatii proruse”.

Potrivit lui Șalaru, PUN a propus celor de la AUR înregistrarea unui bloc electoral format din mai multe partide unioniste. Propunerea însă a fost respinsă, potrivit politicianului, pe motiv că AUR și-ar dori să „monopolizeze segmentul unionist” din Republica Moldova.

„Propunerea noastră a fost să facem un bloc electoral. Bloc format din PUN, AUR, PL și USB. Ei ne-au spus franc să scopul lor este să intre în Parlamentul Republicii Moldova și să aibă 15 deputați. Primele 10 locuri ni le dau nouă, celorlalte partide de pe lista lor, cu condiția că mergem sub numele și sigla AUR ” a spus Anatol Șalaru în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

„Scopul lor nu este de a schimba ceva în politica de la Bîc, scopul lor este să crească în sondaje în România. Ne-au spus că fiind în Parlamentul din Republica Moldova , estimează că vor câștiga 8%-10% în România”, a adăugat Anatol Șalaru.

Potrivit lui Șalaru, PUN nu dorește să-și asocieze imaginea cu un „partid controversat”, care ar avea „viziuni proruse”. „Nu ne putem permite, la început de cale, să ne identificăm cu un partid antieuropean, antivaccin, un partid cu vădite simpații prorusești. Senatoarea [Diana] Șoșoacă și-a cerut scuze de la Rusia pentru comportamentul României. În aceste condiții, am considerat că este mai bine să mergem singuri ”, a mai spus Anatol Șalaru.

Până în prezent, 3 formațiuni politice unioniste s-au alăturat partidului AUR, condus de Vlad Bilețchi. Este vorba despre Uniunea Salvați Basarabia, Partidul Popular Românesc și Partidul Liberal.