Blocul „comuniștilor și socialiștilor” ar fi creatura lui Vlad Plahotniuc, care din 2019 nu se mai află în R. Moldova. De această părere este fostul premier și lider al Partidului Democrat din Moldova (PLDM), Vlad Filat.

Potrivit lui Filat, fostul lider al PD nu are ca scop accederea la putere, dar își dorește să controleze de la distanță procesele politice din R. Moldova, scrie Ziarul Național cu referire la o emisiune de pe Știri.md.

„Tot ce s-a întâmplat după plecarea dânsului, tot ce s-a întâmplat în anumite instituții, anumite obstrucționări nu au fost fără implicarea lui. Trebuie să înțelegeți că el nu e în situația de a accede la putere sau de a avea un avantaj, de a avea mai mult decât are. La el situația este de existență, o luptă de a fi sau a nu fi. Nu cred că are obiectivul de a reveni în R. Moldova, dar are nevoie de un control asupra anumitor procese, pentru ca să trăiască în liniște, să nu fie presat de către instituțiile statului, în cazul dat Procuratura, pentru a da socoteală ce a făcut”, a declarat Filat.

În același context, Filat e sigur că alianța „stranie” dintre Igor Dodon și Vladimir Voronin este creația lui Plahotniuc.

„Sunt absolut sigur că și acest bloc al „comuniștilor și socialiștilor”, care în opinia mea este o construcție stranie, ca să nu-i spun altfel, a fost creat cu participarea lui Plahotniuc. În țara asta un singur om poate face așa ceva, iar eu cunosc acest lucru și-l cunosc foarte bine. Prin intermediul holdingului media pe care îl are…, dacă o să fiți atenți o să vedeți care este implicarea dânsului, ce mesaje transmite în situații diferite. Dodon de la un post de televiziune al lui Plahotniuc a anunțat cine va fi primul pe lista blocului etc. Da, Plahotniuc este implicat, va fi implicat, are interese directe, chiar vitale”, a adăugat Filat.