Ministerul Apărării vine cu o reacție după ce în spațiul public au apărut mai multe poze cu deputatul socialist Ștefan Gațcan, medic ginecolog de profesie, în uniforma de gală a Armatei Naționale. Potrivit unui anunț al MA, la indicaţiile ministrului în exerciţiu Victor Gaiciuc, în cadrul instituţiei, a fost desfăşurată o cercetare pe marginea subiectului respectiv.

În urma verificărilor efectuate de persoanele responsabile din cadrul Marelui Stat Major al Armatei Naţionale s-a constatat că toate uniformele de gală, incluse în registrele de evidenţă ale depozitelor Armatei Naţionale, se află în depozitele de echipament. Totodată, subliniem că uniformele de gală pentru militarii pe contract au început să fie confecţionate din anul 2010, toate fiind trecute în registrele de evidenţă pentru asigurarea militarilor”, se arată în comunicat.

Ministerul precizează că rezultatele verificărilor arată că în documentele de evidenţă, distribuire sau asigurare cu echipament, nu figurează numele Ştefan Gaţcan.

Prin urmare, Armata Naţională nu i-a distribuit uniforma de gală persoanei vizate. Ministerul Apărării regretă astfel de incidente, care ştirbesc din imaginea Armatei Naţionale, pentru că în instituţia militară se respectă cu stricteţe Regulamentul cu privire la portul uniformei militare”, menționează instituția.

Deputatul Ștefan Gațcan a publicat de 9 Mai mai multe poze de la Complexul Memorial „Eternitate”, fiind îmbrăcat în uniforma de gală a Armatei Naționale. Ulterior, socialistul a explicat pentru portalul anticoruptie.md că este „colonel în rezervă” cu acte în regulă.