Maia Sandu anunţă că a întors Parlamentului mai multe legi votate de majoritatea PSRM-Şor pe motiv că unele conţin ”probleme majore, prevederi pentru hoţi, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiţi şi conţin în articole, scrise vag, portiţe de corupţie pentru scheme de delapidare şi înstrăinare a bunurilor publice”.

”Alianţa Şor-PSRM a votat pe bandă rulantă o serie de legi pe ultima sută de metri a fostului Parlament. Mai multe dintre ele au denumiri frumoase, dar conţin prevederi pentru hoţi, pun costurile de implementare pe umerii oamenilor cinstiţi şi conţin în articole, scrise vag, portiţe de corupţie pentru scheme de delapidare şi înstrăinare a bunurilor publice. Am analizat aceste legi şi am decis să le întorc în Parlament pe cele cu probleme majore. Viitorul Parlament le va reexamina şi va decide ce face - le va modifica, pentru a elimina deficienţele, sau le va retrage”, a menţionat preşedintele R. Moldova.


Proiectul pentru abrogarea „Legii miliardului” votată de PSRM-Şor este una dintre legile pe care şeful statului le-a respins.

”Am respins legea 71 din 23.04.2021, promovată de socialişti şi Şor drept o lege care ar anula datoria miliardului furat. În primul rând, orice lege pe tema miliardului furat votată de deputaţii lui Şor nu are cum să fie bine intenţionată. În al doilea rând, e vorba de o lege similară celei declarate neconstituţionale acum două luni. Dar cel mai important - legea dată nicidecum nu uşurează povara acestei datorii pentru cetăţeni - miliardul furat cum a fost la hoţi aşa şi va rămâne la ei, dacă nu se apucă procuratura de treabă. Ceea ce se întâmplă prin această lege este transformarea unei datorii de stat în inflaţie şi instabilitate financiară. Cu alte cuvinte, tot cetăţenii achită miliardul furat, dar deja prin preţuri crescute şi dobânzi mai mari la credite. Este un exemplu clar de manipulare a opiniei publice, cu titlu pompos şi conţinut infect al legilor cu care ne-au deprins partidele corupte. Nu promulg legi mincinoase”, a spus preşedintele R. Moldova.

Maia Sandu afirmă că a respins şi legile 69 şi 70 din 23 aprilie curent, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie şi mai.

”Am întors Parlamentului şi legile 69 şi 70 din 23.04.2021, prin care statul ar fi compensat cheltuielile pentru energia electrică pentru consumatorii casnici pentru lunile aprilie şi mai. Motivul e inechitatea. Ajutorul statului pe perioada pandemiei trebuie să meargă spre cei care chiar au nevoie. Aprobarea acestei legi ar însemna că din impozitele noastre, ale tuturor, vor primi compensaţii şi oamenii cu venituri mari şi foarte mari. Aceste compensaţii trebuie să ajungă la oamenii nevoiaşi, nu la deputaţi şi miniştri sau la proprietari de castele şi maşini luxoase. Am oprit legea 60, privind comerţul intern. Este o lege pornită dintr-o intenţie bună, dar, în varianta în care a fost votată, va duce la creşterea preţurilor şi încalcă angajamentele din Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană. Promulgarea legii în formula actuală va afecta exporturile spre Uniunea Europeană. Până în iulie, când o să avem un alt Parlament, o să propunem o variantă îmbunătăţită a acestei legi. Am întors Parlamentului legea 53 din 22.04.2021, care ar fi dus la creşterea cheltuielilor furnizorilor de energie electrică cu peste 20 de milioane de lei anual, cost care urma să fie pus în tariful la energia electrică. Înţeleg că socialiştii se bucură de fiecare scumpire, crezând că asta loveşte în preşedinte, dar e o abordare primitivă şi lipsită de respect faţă de cetăţeni. Oamenii înţeleg foarte bine situaţia. Am restituit şi legea 52 din 22.04.2021, care creează premise de coruptibilitate şi lacune legale ce pot permite înstrăinarea terenurilor publice, o practică populară la prietenii deputaţilor corupţi”, susţine Maia Sandu.

Totodată, şeful statului spune că a restituit Parlamentului şi Legea nr. 72 ce ar acorda actualului Guvern interimar dreptul de a semna tratate internaţionale ce implică angajamente financiare pentru R. Moldova şi dreptul de a angaja şi demite persoane cu funcţie de demnitate publică şi funcţionari.

”Am restituit Parlamentului legea nr. 72, ce ar acorda actualului guvern interimar dreptul de a semna tratate internaţionale care implică angajamente financiare pentru Republica Moldova şi dreptul de a angaja şi demite persoane cu funcţie de demnitate publică şi funcţionari. E târziu pentru dregerea busuiocului. Au rămas mai puţin de două luni până la alegeri. Moldova nu are niciun angajament financiar internaţional care nu ar răbda două luni pentru a fi semnat, iar numirile şi demisiile în agenţii şi ministere trebuie să le facă guvernul plenipotenţiar, care va fi numit după alegeri, nu Voicu, Nagacevschi sau alţi oameni întâmplători dintr-un guvern demis”, a precizat preşedintele R. Moldova.

Ea a anunţat, totodată, că au fost promulgate mai multe legi.

”Am promulgat următoarele legi: 1.nr. 58 din 22.04.2021 pentru modificarea articolului 9 din Legea nr.909/1992 privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobâl; 2. nr. 59 din 22 aprilie 2021 pentru modificarea unor acte normative; 3. nr. 61 din 22.04.2021, cu privire la modificarea Legii nr. 1435/2002 pentru completarea diferenţei de tarife la energia electrică şi la gaze naturale utilizate de locuitorii unor localităţi din raioanele Dubăsari şi Căuşeni şi ai satului Varniţa din raionul Anenii Noi; 4. nr. 62 din 22.04.2021, privind instituirea unor măsuri de susţinere a activităţii de întreprinzător; 5. nr. 63 din 22.04.2021, pentru modificarea unor acte normative; 6. nr. 76 din 23.04.2021, cu privire la impozitarea specială a serviciilor realizate în cadrul activităţilor atribuite la secţiunea I a Clasificatorului activităţilor din economia Moldovei şi care prevede diminuarea TVA până la 6% în sectorul HoReCa pe perioada stării de urgenţă în sănătatea publică”, spune şeful statului.

”Astfel am încheiat socotelile cu Parlamentul ales în 2019, conform regulilor Plahotniuc-Dodon. Pot răsufla uşurată, pentru că nu voi mai primi legi pline de şiretlicuri, capcane şi motivaţie corupţională. În acest Parlament am fost aleasă şi eu - pe circumscripţia Europa, de către moldovenii alungaţi din propria ţară de corupţie, nedreptate şi sărăcie. A fost un Parlament în care a avut loc debarcarea regimului Plahotniuc, cu un partener de coaliţie care tremura de frică. A fost un Parlament în care am fost votată premier şi apoi demisă din funcţie pentru agenda prea curajoasă de reformă a justiţiei. În noiembrie 2019 acest Parlament a dat jos Guvernul condus de mine, iar peste un an, cu ajutorul cetăţenilor, am scăpat de acest Parlament. Dizolvarea Parlamentului deschide porţile către noi oportunităţi, către ordine şi dezvoltare în ţara noastră. Privesc în viitor cu optimism. Am încredere că cetăţenii vor şti să aleagă grâul de neghină”, a mai punctat preşedintele R. Moldova.