Partidul Socialiștilor se declară împotriva trecerii la sistemul uninominal în cadrul alegerilor parlamentare, chiar dacă în statutul său se menționează că formațiunea pledează pentru ca 50% din deputați să fie aleși în circumscripții uninominale.

Potrivit Programului PSRM, formațiunea se pronunță pentru reorganizarea Parlamentului Moldovei.

Partidul Socialiştilor va iniţia modifcarea legislaţiei electorale. Pledăm pentru ca 50% din deputaţi să fie aleşi în circumscripţii uninominale, şi pentru ca pragul de acces a partidelor în Parlament să fie redus până la 4%. În cadrul Parlamentului Republicii Moldova trebuie să fie stabilite cote permanente pentru reprezentanţii Transnistriei şi Găgăguziei”, se menționează în statului PSRM.

 

Ținem să precizăm că directorul executiv IDIS Viitorul, Igor Munteanu, a declarat într-un interviu pentru Deschide.MDPSRM ar putea accepta un târg cu PD în privinţa unui sistem electoral mixt.

”Deja se observă că reacțiile nu vor fi ușoare la schimbarea Codului electoral. Astfel, dacă vocile din conducerea PSRM au spus că nu vor accepta uninominalul sub nicio formă, s-ar putea ca, în cele ce urmează, PSRM să accepte un târg, cum ar fi sistemul electoral mixt, după cum a negociat și alte teme și poziții politice în primele două luni de la inaugurarea lui Dodon”, a declarat Igor Munteanu

Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat ieri în cadrul unui briefing de presă că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor posibilitatea ca alegătorii să retragă un deputat din funcție înainate de expirarea mandatului său, dacă acest nu va face față așteptărilor din partea oamenilor. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.

Atât șeful statului, cât și PSRM au criticat această inițiativă. Potrivit lui Igor Dodon, „în perspectivă, ar trebui să venim cu câteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual”.

Tot ieri în presă s-a vehiculat informația despre faptul că Platforma DA, care a criticat dur inițiativa lui Vlad Plahotniuc, acum un an, în cadrul unor acțiuni de protest, au vorbit despre necesitatea trecerii la sistemul uninominal. În data de 24 ianuarie 2016, în cadrul unui miting, aceştia au votat pentru ca fiecare cetăţean să poată alege şi demite deputatul din circumscripţia lui.

Nu numai preşedintele să fie ales de către popor, dar şi toţi deputaţii să fie aleşi pe circumscripţii. Dacă ajung acolo şi uită de popor, să-i demitem şi să punem alţii în locul lor. Cine este pentru?”, a declarat atunci Valeriu Pașa, fiind susținut de majoritatea celor prezenți la protest.

La fel, și deputații PLDM care au criticat inițiativa liderului PDM, au uitat că Programul formațiunii prevede necesitatea alegerii deputaților în cadrul circumscripțiilor uninominale.

PLDM crede că Republica Moldova are nevoie de o clasă politică responsabilă, iar responsabilizarea clasei politice poate fi realizată prin aplicarea sistemului electoral mixt, ceea ce înseamnă că jumătate dintre deputaţi vor fi aleşi pe liste de partid, iar jumătate – pe circumscripţii electorale. Astfel, se va realiza o legătură directă personalizată cu alegătorii – prin vot uninominal şi se va respecta principiul reprezentării proporţionale (inclusiv a minorităţilor) – prin vot în bază de listă”, se arată în document.