Viceministrul Afacerilor Externe al Federației Ruse, Grigori Karasin, se va afla în Republica Moldova în perioada 13-15 martie, cu o vizită oficială în cadrul căreia vor avea loc consultări interministeriale. Acest lucru a fost confirmat pentru Deschide.MD de către consilierul pentru comunicare publică al viceprim-ministrului al Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ana Samson.

Vizita lui Karasin la Chișinău este una planificată și se referă la consultările interministeriale între MAE al Federației Ruse și MAEIE al Republicii Moldova, ce se desfășoară cu regularitate. Ultima întrevedere de acest tip a avut loc la Moscova în luna noiembrie 2016 unde delegația moldovenească a fost condusă de către viceministrul al MAEIE Lilian Darii, iar cea rusă de către Grigori Karasin.

Cei doi diplomaţi au făcut un schimb larg de opinii pe marginea procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Ei au salutat reluarea recentă, după o pauză de doi ani, a negocierilor în formatul „5+2” şi au reiterat interesul comun în asigurarea unei dinamici pozitive în promovarea acestui proces, inclusiv în cadrul dialogului direct dintre Chişinău şi Tiraspol şi a grupurilor de lucru pentru realizarea măsurilor de întărire a încrederii. Viceministrul Darii a reiterat poziţia autorităţilor moldoveneşti privind necesitatea retragerii trupelor ruse şi a muniţiilor de pe teritoriul Republicii Moldova, cât şi oportunitatea transformării actualei operaţiuni de menţinere a păcii de pe Nistru într-o misiune civilă cu mandat internaţional.  

De fapt, Lilian Darii s-a referit în special la ideea privind organizarea unui „coridor verde” pentru retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. Atunci, Karasin a numit această idee „provocatoare”. „Aceasta este o provocare. Partea ucraineană nu este împuternicită să ia asemenea decizii”. Potrivit lui Karasin, trupele ruse se află în Transnistria „în baza unor acorduri internaționale” și vor continua să se afle acolo „atât timp cât va fi necesar pentru menținerea liniștii”.

Diplomatul rus a atenționat că astfel de „informații (cu privire la coridorul verde) care apar în mass-media nu fac decât să dăuneze situației din Republica Moldova și inclusiv în Ucraina'.

Ana Samson a subliniat că, deocamdată, agenda vizitei nu a fost stabilită. Totodată a fost confirmat faptul că pe 13 martie, Grigori Karasin va avea o vizită la Tiraspol unde se va întâlni cu Vadim Krasbnoselski, liderul din stânga Nistrului.

Ultimul a declarat în cadrul unei întâlniri cu Ambasadorul Rus, Farit Muhametșin, că tema de bază a discuțiilor cu Karasin va fi instituirea controlului comun la frontieră de către Ucraina și Republica Moldova, pentru a fi ocolite punctele de control al Transnistriei. Este vorba despre punctele de trecere Cuciurgan-Pervomaisk, Palanca-Maiaki-Udobnoe, Giurgiulești-Reni și Unguri-Bronița, care este acum în faza de proiect.

„Pentru ca vizita să fie constructivă, fructuoasă și intensă este nevoie de o pregătire față de sosirea lui Karasin, Tema de bază e situația politică externă, creată în jurul Transnistriei. Cu părere de rău, această situație se înrăutățește. Dacă se vor materializa planurile Ucrainei și Moldovei privind instaurarea controlului comun la frontieră, nouă nu ne va fi deloc ușor. De aceea noi am vrea să ne bazăm pe garantul și intermediarul nostru în procesul de negocieri – Federația Rusă”, a declarat Vadim Krasnoselski.

Grigori Karasin s-a aflat la Chișținău acum un an, în martie 2016.