Deputațiii Platformei DA, Alexandr Slusari și Vasile Năstase, au organizat o conferință de presă privind majorarea tarifelor la serviciile oferite de Agenția Serviciilor Publice. Alexandr Slusari a subliniat că majorările la tarife sunt substanțiale, unele chiar au crescut de mai multe ori.

„Deși la crearea ASP, în 2017, prin comasarea mai multor instituții, s-a afirmat că tarifele vor fi reduse, există o contradicție mare între acea declarație și ceea ce se întâmplă. În ultimele câteva luni s-au produs majorări la eliberarea extrasului cadastral (de la 51 lei la 130 lei), eliberarea certificatului din registrul bunurilor imobiliare, înregistrarea căsătoriei etc – toate s-au scumpit de 3-4-5 ori”, a declarat el.

Parlamentarul a menționat că în 2018 ASP a luat credite de 262 mln lei „pentru modernizarea centrelor multifuncționale”, dar ținând cont de rezultatele financiare ale agenției din 2017-2018, care nu denotă lipsa veniturilor, nu ar fi trebuit să existe motive pentru majorarea atât de semnificativă a tarifelor. „Sunt foarte suspecte aceste majorări, stipulate în ultima zi a exercițiului funcției guvernului Chicu!”- a mai spus Alexandr Slusari.

Vasile Năstase a menționat că a făcut o anchetă paralelă pe parcursul unui timp îndelungat și a adus cifre rpivind faptul că în 2018 agenția a avut profit de 20 mln lei, iar în 2019, brusc – pierderi de milioane.

„De ce? A eliberat cumva agenția mai puține pașapoarte și alte acte în 2019? Nu, în 2019 au fost eliberate chiar mai multe acte de divers gen! De exemplu au fost eliberate cu 10.000 buletine de identitate mai mult, etc. Conform cifrelor, ASP trebuia să aibă profituri mari de cel puțin 20 mln lei!”, spune el.

Deputatul a spus că preocuparea Platformei DA pentru tarife este veche. Încă la 5 noimebrie 2020 Vasile Năstase a făcut o interpelare la ASP privind costurile serviciilor oferite. De exemplu, prețul pentru plăcuțele de înmatriculare de la 1 iunie va fi de peste 500 lei, deși până în 2017 prețurile erau de două ori mai mici. A doua interpelare a fost făcută la 29 aprilie 2021, după ce ASP a anunțat că intenționează să organizeze o licitație de 525 mln 626 mii lei pentru a procura mai multe produse.

Vasile Năstase a adus o multitudine de cifre privind numărul actelor emise și a concluzionat că din toată informația obținută se atestă că agenția poate să activeze suficient de bine încă mult timp înainte, având suficiente produse pentru a elibera acte cel puțin doi ani de zile. Deputatul a mai declarant că în urma interpelării și în conformitate cu răspunsul ASP în mod misterios suma preconizată inițial pentru achiziționarea produselor și anunțată pentru licitație, s-a diminuat la… 498 mln 356 mii lei. Ceea ce, iarăși trezește mari suspiciuni.

Vasile Năstase a spus că aceste achiziții prin scheme și creditări enorme se fac tocmai acum, în campania electorală, pentru că „în ape tulburi se prind pești mari”, opinia publică fiind distrasă de evenimentele politice. Deputatul cere ca această licitație să fie stopată și să se producă după alegeri, după reformarea ASP.

Alexandr Slusari a mai informat asupra faptului că ancheta este în toi: „Vom face presiuni, am solicitat guvernului actual să fie revizuite tarifele de urgență. Ne îndoim că acest guvern impotent va fi capabil să facă acest lucru, de aceea cerem Cruții de Conturi și inspecției financiare să inițieze un control la ASP”.

Deputatul a mai spus că, indiferent de reacția instituțiilor nominalizate, Platforma DA, odată ce va face parte din noul guvern, va prioritiza problema tarifelor și își ia angajamentul să facă ordine la ASP.