Un proiect municipal privind atribuirea numelui de „Alexandr Suvorov” unui scuar din Chișinău, a fost blocat și trimis spre reexaminare. Potrivit consilierului municipal PUN, Corneliu Pântea, proiectul a fost înregistrat în CMC de către consilierii PSRM și ȘOR și avea aproape toate avizele negative, faptu pentru care a fost transmis spre reexaminare.

Pe data de 13.05.21, Comisia pentru Reglementarea Denumirilor Urbane din Chișinău urma să examineze dosarul “Cu privire la atribuirea denumirii Alexandr Suvorov a scuarului amplasat în perimetrul străzilor Sfântul Andrei - Zamfir Arbore - Ion Pruncul”. Este o inițiativă înregistrată în 2019 de câteva ONG-uri de orientare pro-rusă.

Pe lângă faptul, că această inițiativă, dar și proiectul de decizie înregistrat în CMC de către consilierii PSRM și ȘOR, avea avize negative mai de la toate instituțiile (Academia de Științe RM, Uniunea Scriitorilor RM, comisiile de specialitate din CMC etc.), nu s-a prezentat la ședința Comisiei nici raportorul pe dosar, autorul inițiativei.

Poate a și renunțat între timp. În așa situație, Regulamentul de desfășurare a activității CMC prevede că proiectul de decizie (dosarul) urmează să fie trimis la reexaminare. Lucru care l-am și solicitat în cadrul Comisiei de ieri”, precizează Pântea într-o postare pe pagina sa de Facebook. 

Pentru faptul că Pântea a votat împotriva denumirii scuarului cu numele generalului rus, consilierul municipal “ȘOR” Valerii Klimenko l-a numit „fascist-naționalist”.

„Am fost numit “fascist-naționalist” de către consilierul municipal “ȘOR”, Valerii Klimenko, doar pentru faptul că am fost împotriva intrării lui Alexandr Suvorov pe străzile Chișinăului. (...) Cu 6 voturi pro și 5 contra Alexandr Suvorov a fost trimis acolo unde-i este locul și unde într-adevăr este important - în istoria Rusiei și a poporului rus. După au pornit calificările la adresa mea. Au fost mai multe. V-am spus, doar despre cea mai “blândă”. Una am înțeles: dacă nu-l accepți pe Suvorov la tine în casă, atunci ești fascist”, a conchis consilierul municipal. 

Alexandr Suvorov a fost comandant rus, fondatorul teoriei militare rusești, mareșal general, Generalisimo, mareșal general al Sfântului Imperiu Roman, mare mareșal al trupelor piemonteze.

La Tiraspol Suvorov are un monument ridicat în Piața Suvorov (fosta Piață a Constituției). Monumentul apare pe primele bancnote ale așa-zisei republici moldovenești nistrene.