Divergenţele între partidele de pe eşicherul politic de dreapta trebuie să înceteze pentru ca după alegerile parlamentare anticipate în Parlament să fie constituită o majoritate parlamentară pro-europeană autentică, afirmă fostul deputat Iurie Ţap. Totodată, analistul politic, Ion Tăbîrţă, susţine că Partidul Acţiune şi Solidaritate trebuie să fie primul interesat de coagularea forţelor de dreapta, mai ales pe fundalul regupării partidelor de stânga. Declaraţiile au fost făcute de către cei doi în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la TVR Moldova.

„Acest măcel trebuie stopat. Atât PAS-ul cât şi Platforma DA ar trebuie să-şi construiască mesajele şi să vină cu listele, să ducă un mesaj comun ca obiectiv strategic. Cel mai important este ca să ajungă la cetăţeni că ei cunosc, conştientizează şi că pot să facă acest lucru. Argumente au destule. PAS-ul având un trend ascendent trebuie să se gândească şi ce va fi după alegeri, pentru că obiectivul apropiat este câştigarea alegerilor, dar trebuie să se construiască o majoritatea parlamentară care să asigure o guvernare pentru patru ani de zile”, a declarat Iurie Ţap.

Acesta s-a arătat convins că „PAS trebuie să fie interesat să construiască majoritatea parlamentară, nu să aştepte să vadă cum se vor aranja lucrurile”.
„Nu este serios să stai să aştepţă să vezi ce va fi. PAS trebuie să vadă cine sunt posibilii parteneri – Platforma DA, Partidul Schimbării, şi cu ei să construiască platforma în Parlament. Împreună ei ar fi putut obţine un scor bun, poate 45%, o majoritate stabilă care putea să asigure realizarea reformelor”, a mai spus fostul deputat.

Ion Tăbîrţă afirmă că în cadrul acestor alegeri se crează o premieră şi anume şansa de a avea în Parlament o majoritate veritabilă pro-europeană, însă pentru acest lucru PAS-ul trebuie să conlucreze cu celelalte partide de pe dreapta.  

„Avem un moment foarte bun în care partidele de dreapta pot forma o guvernare, un guvern autentic pro-european care să dorească schimbarea. Spre deosebire de alte scrutine, partidele pro-europene acum au un mare atu şi acest atu este diaspora. Diaspora s-a transformat într-un element structural. Vedem că forţele de stânga se regrupează, nu ştiu cine stă în spate Moscova sau chiar Vladimir Plahotniuc, pentru că el are anumite pârghii, dar în aceste condiţii trebuie să avem măsuri simetrice şi pe dreapta. PAS-ul trebuie să fie în primul rând interesat ca Platforma DA, unioniştii, dar poate şi alte partide, să treacă în Parlament”, a declarat Tăbîrţă.