Deputatul român Călin Balabașciuc ar putea candida la titlul de cel mai sărac parlamentar din istoria României. Declarația sa de avere, depusă pe site-ul Camerei deputaților, este goală. La capitolul venituri, nu a menționat nimic. Întrebat de reporterul Digi24 din ce bani a trăit până acum, Balabașciuc a recunoscut, cu greu, că a primit bani de la părinți, fără să spună concret ce sumă. El a refuzat să zică și din ce bani și-a făcut campanie electorală. Balabașciuc este șeful organizației de tineret a AUR, iar pe 1 iunie, de ziua copilului, va împlini 25 de ani.

Reporterii Digi24 au vrut să afle de la parlamentar dacă e vorba de o greșeală sau chiar deputatul AUR nu a câștigat niciun un leu în viața lui. Când i-a văzut pe reporteri, a luat-o la fugă pe scări. Totuși, după plenul Camerei Deputaților, reporterii au obținut o explicație de la deputatul AUR.

Reporter: Spuneți-ne și nouă cum e cu declarația de avere, d-le Balabașciuc! Cum de nu ați completat nimic?
Călin Balabașciuc, deputat AUR: Nu am ce să declar în declarația de avere. Sunt un tânăr de 24 de ani și nu am ce să declar.
Reporter: Stați puțin pe loc, să discutăm. Nu ați avut niciun venit anul trecut?
Călin Balabașciuc: Nu am avut.
Reporter: Și din ce ați trăit?
Călin Balabașciuc: Din banii părinților.
Reporter: Și de ce nu i-ați trecut în declarația de avere? Câți bani v-au dat?
Călin Balabașciuc: Nu contează asta.
Reporter: Păi, contează, că acum sunteți persoană publică.
Călin Balabașciuc: Nu răspund.
Reporter: Câți bani v-au dat?
Călin Balabașciuc: Mulțumesc frumos!

După o jumătate de oră reporterii au mai obținut câteva declarații de la acesta în care a spus că nu a avut un venit până acum, pentru că nu a muncit, și că părinții l-au ajutat în facultate. 

Potrivit Digi24, la capitolul venituri, Balabașciuc îl întrece pe colegul său de partid, Ciprian Ciubuc, care a declarat că a trăit din banii de alocație a copiilor săi. Acum 3 săptămâni, Ciubuc a promis că-și va modifica declarația de avere, după ce a declarat la Digi24 că a avut alte venituri, nemenționate în declarație. Pe site-ul Camerei Deputaților, deputatul Ciubuc are însă aceeași declarație. Digi24 a cerut un punct de vedere Agenției Naționale de Integritatea, dar conducerea acestei instituții a refuzat să spună dacă vor declanșa sau nu un control în cazul deputatului.

În acest context, ținem să menționăm că și în R.Moldova există politiceni care declarau anterior că trăiesc din banii părinților. Într-o emisiune televizată în campania electorală din 2016, liderul socialiștilor, Igor Dodon, afirma că trăiește din ajutorul oferit de părinții pensionari.

Igor Dodon a fost întrebat despre casă pe care o are și când a fost această procurată.

„Pe lideri mereu îi atacă, este altă casă. Am luat credit de la Victoriabank, cu 8% anual. Am vândut apartamentul, am luat credit și am procurat casă, și mai am de întors încă până la un milion de lei. Acum trăim din banii soției, ai mei, avem și părinți care ne ajută cu bani. Am declarat public acest lucru. Da, am procurat casă de la o rudă, care a plecat peste hotare”, spunea Dodon în 2016.