Prim-ministrul interimar, ministrul interimar al afacerilor externe și integrării europene, Aureliu Ciocoi, a avut o întrevedere cu Wendy Morton, ministru de stat pentru Vecinătatea Europeană și Americi în cadrul Ministerului Afacerilor Externe și Dezvoltării al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Oficialul britanic desfășoară o vizită de lucru la Chișinău în perioada 11 – 13 mai, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Aureliu Ciocoi și Wendy Morton au salutat aplicarea provizorie a Acordului de Parteneriat Strategic, Comerț și Cooperare semnat între Republica Moldova și Regatul Unit în decembrie 2020 și au evidențiat importanța dinamizării schimburilor comerciale și economice moldo-britanice, în pofida crizei pandemice. În acest context, diplomații au notat caracterul constructiv al primei runde a Dialogului Strategic,  desfășurat între ministerele de externe de la Chișinău și Londra în format online în aprilie curent.

Oficialii au trecut în revistă și noile linii directorii ale relației moldo-britanice, în conformitate cu prevederile Acordului, care reconfirmă caracterul privilegiat al relației bilaterale precum și au convenit aprofundarea dialogului politic la nivel înalt, prin efectuarea în timpul apropiat a unor vizite, inclusiv cu scopul dinamizării circuitului comercial-economic, care reprezintă un vast potențial, înregistrând un volum de 92 de milioane de dolari SUA în anul 2020, în scădere cu 14% pe fundalul pandemiei.

Demnitarii au efectuat și un schimb de opinii cu privire la situația regională, de securitate și colaborarea eficientă în cadrul organizațiilor internaționale. Aureliu Ciocoi a reliefat importanța asistenței britanice pentru continuarea unor procese vitale pentru Republica Moldova, de modernizare a economiei naționale, lupta împotriva corupției, reforma justiției și atragerea investițiilor străine.

Un subiect important al discuțiilor a vizat stadiul actual al procesului de negocieri privind soluționarea conflictului transnistrean. Ministrul de stat britanic a reiterat sprijinul ferm al Londrei pentru integritatea teritorială a Republicii Moldova. Premierul interimar Aureliu Ciocoi, a punctat eforturile privind identificarea unei soluții politice cuprinzătoare și durabile pentru conflictul transnistrean.

De asemenea, șefii ambelor delegații au fost efectuat un schimb de opinii pe marginea situației social-politice actuale din Republica Moldova, cu accent pe alegerile parlamentare anticipate din vara anului curent. Aureliu Ciocoi a informat interlocutorul britanic despre intenția Executivului de a identifica finanțarea necesară pentru buna desfășurare a scrutinului conform standardelor internaționale.