Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, se declară deranjat de votul uninominal, anunţat ieri de Vlad Plahotniuc. Acesta speră că în aceste momente toate partidele care au un electorat real, indiferent de viziunea politică, se vor uni și vor ieși la protest.

Potrivit liderului „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, pe arena politică din Republica Moldova au rămas doar patru partide: pe lângă partidul pe care îl conduce, partidul PAS, al Maiei Sandu, PPDA, liderul căruia este Andrei Năstase, și, desigur, PSRM. Împreună, formaţiunile ar avea, în acest moment, 90% din totalul alegătorilor.

Usatîi speră că aceste partide vor purta un dialog constructiv, indiferent de viziunile politice, și se vor uni împotriva „regimului Plahotniuc”. 

Avem nevoie de o participare în cadrul unei mese rotunde nu doar cu reprezentanții partidelor, dar și cu societatea civilă. În momentul de faţă nu avem nevoie de critici geo-politici, acum avem nevoie doar de critică împotriva regimului Plahotniuc”, a declarat primarul de Bălți, Renato Usatîi. 

Usatîi a mai spus că „Partidul Nostru” va susține orice acțiune de protest. Totuşi, din spusele sale nu este prea clar dacă vor fi împotriva ideii votului uninominal în Parlament sau, mai degrabă, împotriva celui care a propus-o.

Tot în opinia lui Usatîi, aceasta este o posibilitatea de a-l înlătura pe Plahotniuc de la „cârma țării”.

Pe această cale, Usatîi a avut un mesaj și pentru președintele țării, Igor Dodon: să fie ferm și să nu „flirteze" cu Plahotniuc.

Deocamdată nu este clar de unde va protesta Renato Usatîi, de vreme ce se ascunde în Federația Rusă, fiind dat în căutare internațională în dosarul privind tentativa de omor a omului de afaceri Gherman Gorbunţov. 

Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat în cadrul unui briefing de presă că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii îl vor putea vota pe fiecare deputat în parte, care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor ca alegătorii să aibă posibilitatea de a retrage un deputat din funcție înainte de expirarea mandatului său, dacă nu va face față așteptărilor din partea oamenilor.

Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.