Veaceslav Platon a declarat că Centrul Național Anticorupție și Procuratura Generală au acoperit furtul din sistemul bancar. Într-un interviu acordat pentru Newsmaker.md, Veaceslav Platon se spală pe mâini de tot ceea ce înseamnă furtul secolului. Mai mult, acesta a declarat că guvernarea s-a folosit de numele său ca de o sperietoare pentru a pune control pe sistemul bancar.

„Nu este nevoie de abilități analitice serioase pentru a înțelege cine se alfă în spatele furtului miliardului. Pentru a comite o asemenea crimă monstruoasă pentru țară, este necesar lucrul coordonat al tuturor ramificațiilor puterii în stat. Acestea trebuie să funcționeze ca un mecanism unic și să nu pună întrebări de prisos”, spune Platon pentru newsmaker.md.

„Să începem analiza. De ce în august 2014, când nu se cunoștea nicio criză, guvernarea își asumă dintr-o dată responsabilitatea de a modifica legea, potrivit căreia ea are dreptul să emită garanții ocolind Parlamentul? Nimeni nu a avut curajul să facă așa ceva timp de 23 de ani, iar acum au mers la acest pas brusc. Deci planul operațiunii a început să fie pus în aplicare în luna august”, declară Platon.

Potrivit lui Platon, Candu a fost responsabil, în Guvern, de blocul economic. Tot Candu a fost acela care, în anul 2009, l-a prezentat pe Drăguțanu lui Plahotniuc.

„Cel mai nostim în toată treaba asta a fost faptul că argumentul de bază de a-l convinge pe Leancă să semneze legea a fost „pericolul pe care îl prezintă Platon pentru sistemul financiar, care, în orice moment, este în stare să distrugă sectorul bancar la cererea FSB”.

„Mai departe, e și mai interesant: la Banca de Economii, Banca Socială și Unibank a început să crească, în ritmuri incredibile, portofoliul de credite al persoanelor juridice. În același timp, toate persoanele juridice înregistrate recent aveau balanța zero. Toți bancherii orașului își puneau mâinile-n cap, privind cum se schimbă balanțele în mod nerealistic, doar BNM păstra tăcerea”, a declarant Platon.

Potrivit lui Platon, BNM trebuia să ia măsuri pentru a opri ieșirea banilor din băncile problematice.

„În loc să facă asta, ea vinde,  activ,  valută din rezervele BEM, Banca Socială, Unibank și Viktoriabank, care (se are în vedere Victorioabank) vindea imediat acestei troițe - BEM, Banca Socială și Unibank. Pentru ce se făceau toate astea? Pentru ca, până la 1 octombrie 2014, să  spele cât mai mulți bani. Rolul BNM nu poate fi diminuat aici”, a spus Veaceslav Platon.