Când e vorba de organizarea alegerilor anticipate, socialistul Igor Dodon avertizează că va fi o explozie de cazuri de infectare cu Covid-19 iar numărul deceselor va ajunge la 100-200 de persoane pe zi. Când e vorba să se lingușească pe lângă electorat, același Dodon afirmă că în zilele de 9-10 mai trebuie eliminate restricțiile pentru ca moldovenii să poată merge la cimitire și să marcheze Ziua Victoriei.

În cadrul intervenției sale live, Igor Dodon a comentat începerea perioadei electorale spunând că alegerile ar fi trebuit să aibă loc mai târziu, nu pe 11 iulie pentru că va fi o explozie de cazuri de infecție cu Coronavirus. 

„Ce ține de parlamentare, acestea sunt inevitabile. Vor avea loc pe 11 iulie, sau nu, vom vedea, dar eu am mari dubii că se va reuși pe 11 iulie. Eu rămân pe poziția că doamna Maia Sandu s-a grăbit când a dizolvat Parlamentul și a intrat într-o problemă pe care o va conștientiza foarte curând. În primul rând în câteva săptămâni va crește numărul de cazuri de infecție cu Covid. Așa spun specialiștii, deja o spun și public. Vreau să văd care vor fi argumentele atunci când cetățenii vor veni la Președinție în fiecare zi și îi vor aminti Maiei Sandu că în Moldova au murit 100-200 de oameni iar de la începutul perioadei electorale vor fi 1000 sau 2000. Acest lucru va fi pe conștiința dvs. și a Domnicăi Manole și ce se va întâmpla? vor fi proteste non-stop”, a declarat ex-președintele Republicii Moldova.  

Exact peste 10 minute, Dodon spune că în zilele de 9-10 mai trebuie scoase toate restricțiile pandemice pentru ca cetățenii să poată merge la cimitire. Or, socialistul vine cu această idee, fiind conștient că „în următoarele în câteva săptămâni va crește numărul de cazuri de infecție cu Covid”.

Am văzut că niște ONG-uri vor să organizeze un marș de 9 mai pentrua marca Ziua Victoriei în Chișinău. Dar va trebuie să fie respectate toate măsurile de protecție. La fel sunt de părere că pe 9 și 10 mai trebuie să le oferim posibilitatea cetățenilor să viziteze cimitirile. Eu înțeleg că este pandemia, dar poporul este foarte îngrijorat de această pandemie iar cei care nu au repsectat măsurile de siguranță nu le vor respecta nici în transportul public, nici în magazine, nici în cimitire. Eu cred că de 9 mai trebuie elimintate restricțiile. Am văzut că mai multe raioane au făcut acest lucru sper că și Chișinăul va face acest lucru”, afirmă Dodon. 

Amintim că acum două zile presa a scris că Partidul Socialiștilor condus de Igor Dodon a renunțat la declarațiile anterioare privind necesitatea respectării măsurilor anti-COVID pentru a nu admite agravarea situației pandemice – argumentele invocate pentru a amâna organizarea alegerilor parlamentare anticipate. În acest sens, socialiștii au anunțat cu mare fast organizarea, pentru ziua de 9 Mai, a unei manifestații sub formă de marș din Piața Marii Adunări Naționale până la Complexul Memorial „Eternitate”.

„Chiar în apogeul pandemiei” // PSRM organizează un marș în centrul capitalei de 9 Mai