Liderul PL, Mihai Ghimpu, anunță că formațiunea sa nu va susține proiectul propus de liderul democraților, Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Ghimpu, în cazul în care va fi introdus sistemul uninominal, Parlamentul va fi plin de deputați precum Ilan Shor.

Solicitat de ProTV, liderul liberalilor a spus că Republica Moldova are nevoie de politicieni cinstiți, patrioți, deputați – care nu fură miliardul.

Republica Moldova și cetățenii nu au nevoie de circumscripții uninominale, prin intermediul cărora putem avea deputați – așa acum cum are Orheiul un primar care a adus cea mai mare sărăcie, furând miliardul. Republica Moldova are nevoie de un viitor, iar viitorul poate fi construit doar de profesioniști și oameni cinstiți. Dar, dacă să fim corecți și responsabili, salvarea Republicii Moldova nu este în circumscripții uninominale, ci în unirea cu România. Cetățenii vor salarii, pensii bune și cei care au furat să stea la pușcărie. În România toate acestea funcționează... Circumscripția de care are nevoie cetățenii Republicii Moldova este România – e un adevăr pur”, a spus el.

Întrebat dacă va susține acest proiect, Ghimpu a dat răspuns un negativ.

Nu, nici data trecută nu am participat la vot și nici de data aceasta nu vom susține. Trebuie să ne gândim la cetățeni și la RM, dar nu la circumscripții, crezând că acesta este salvarea cetățenilor. Cetățenii cu adevărat cred că votând deputatul, va fi deputatul lor. Deputatul a venit, s-a apucat de furat patru ani de zile și altă dată nu va merge. Partidele tot timpul vin în fața cetățenilor, asta este. Partidele trebuie să aibă oameni cinstiți și nu hoți. Aici trebuie să lucrăm, dar să nu schimbăm circumscripții. Lumea trebuie schimbată și, în primul rând, clasa politică”, a mai spus liderul PL.

Chiar dacă a spus inițial că majoritatea parlamentară nu va întruni numărul de voturi necesare pentru a adopta aceste modificări, ulterior Ghimpu a dat de înțeles că PDM va putea găsi voturile necesare.

Chiar dacă azi spui nu, cine știe ce va fi mâine. Comuniștii, am înțeles, că nu doresc. Socialiștii au spus că nu. De ceilalți nu pot să spun, nu s-au pronunțat. Oricum, noi o să discutăm și vom adopta o decizie care vine cu adevărat să apere interesele noastre”, a declarat el.

Amintim că Vlad Plahotniuc a declarat azi în cadrul unui briefing de presă că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor posibilitatea ca alegătorii să retragă un deputat din funcție înainate de expirarea mandatului său, dacă acest nu va face față așteptărilor din partea oamenilor. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.