Platforma DA a cerut explicații de la Guvernul demisionar în frunte cu Aureliu Ciocoi în legătura cu majorarea tarifelor pentru mai multe servicii oferite de Agenția Servicii Publice (ASP). Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, susține că acțiunile autorităților reprezintă „o bătaie de joc față de țară” și a solicitat revizuirea de urgență a tarifelor.

Jecmănirea cetățenilor și agenților economici continuă. Înaintea demisiei, Guvernul Chicu a lăsat o bombă cu ceas. La 22 decembrie 2020 executivul aprobă Hotărăre 966, care sub paravanul modificării metodologiei de formare a tarifelor pentru serviciile Agenției Serviciilor Publice (ASP) prevede că majoritatea acestor tarife crește de căteva ori. Modificările întră în vigoare treptat, tăman în perioada campaniei electorale. Din 4 mai brusc au crescut tarifele la serviciile cadastrale și eliberarea documentelor stare civilă. Din 1 iulie vor intra în vigoare noile tarife la eliberarea actelor de identitate”, a scris parlamentarul.

Alexandru Slusari a venit și cu câteva exemple. Astfel, tariful pentru eliberarea extrasului din Registru bunurilor imobiliare a crescut de la 51 la 130 lei. Totodată, serviciile pentru înregistrare primară a bunurilor imobiliare s-au scumpit de 2-3 ori, iar eliberarea certificatului/duplicatului despre stare civilă devine pentru cetățeni mai scumpă de aproape 6 ori.

Azi, în numele Platformei DA, am cerut de la guvern interimar și această ASP în frunte cu omul tandemului Nichiforciuc/Andronache explicații și revizuirea urgentă a tarifelor. Este o bătaie de joc față de țara, afectată puternic de criza social-economică”, a precizat vicespeakerul.