Igor Dodon îl laudă pe Alexandr Lukașenko pentru modul în care a reprimat protestele din Belarus. Acest lucru reiese dintr-o discuție a celor doi.

Dodon îi laudă pe liderul de la Minsk „că a ținut situația sub control”, (n.red., cu referire la protestele din Belarus)

„Cum aș fi putut să nu o țin. Înțeleg că și în Moldova ar fi fost bună această experiență”, i-a răspuns Lukașenko.

Iar Dodon îl completează spunând că „acum se pregătește urmează să avem alegeri anticipate și cred că ei vor încerca să de-a lovitura dar dumneavoastră ați dat un exemplu”.

După alegerile prezidențiale din Belarus, au început o serie de proteste în masă, mitinguri provocate de ceea ce majoritatea consideră a fi măsluirea alegerilor prezidențiale. De atunci protestele au loc fără întrerupere deși peste 12 mii de participanți au fost reținuți, mulți dintre ei maltratați, jurnaliștii străini și-au pierdut acreditările iar internetul a fost blocat temporar.

Protestatarii cer organizarea de noi alegeri prezidențiale corecte și libere, demisia președintelui Alexandr Lukașenka care potrivit rezultatelor oficiale ar fi obținut peste 80 la sută din voturi și eliberarea deținuților politici.

Lidera opoziției, Svetlana Țihanovskaia – fostă candidată la alegerile prezidențiale din august - a fost nevoită să se exileze în Lituania și i-a cerut recent lui Alexander Lukașenka să demisioneze până pe 25 octombrie sau sindicatele și opoziția unită vor declanșa o grevă generală națională.

UE și Statele Unite au refuzat să-l recunoască pe Lukașenka drept conducătorul legitim al Belarusului, după alegerile din 9 august.