Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco anunță că a contestat Ordonanța de refuz emisă de Procurorul General în cazul tentativei de uzurpare a puterii în stat.

„Consider că procurorii trebuie să cerceteze cazul cu maximă responsabilitate și seriozitate, și nu în bătaie de joc. Pentru că este vorba de o tentativă de subminare a ordinii constituţionale şi nu de un furt de rutină. Or, așa cum am spus, inclusiv din cauza că nimeni nu a fost pedepsit pentru tentativa lui Plahotniuc de uzurpare a puterii din iunie 2019, Dodon a hotărât să încerce și el. Și a încercat. Și doar grație cetățenilor acestei țări, atât Plahotniuc în 2019, cât și Dodon în 2021, au eșuat”, scrie Litvinenco pe pagina sa de Facebook. 

Totodată, deputatul susține că nu are o explicație de ce procurorul nu a avut o reacție la întâlnirea dintre adjunctul procurorului general Ruslan Popov și Boris Lupașcu. 

„În afară de asta, nu-mi pot explica lipsa unei reacții rezonabile din partea procuraturii în cazul întâlnirii „de taină” de duminica trecută dintre adjunctul procurorului general Ruslan Popov și uzurpatorul funcției de judecător constituțional, Boris Lupașcu. Pentru că, fiți atenți: la început Popov a negat că a avut vreo întâlnire cu Lupașcu; apoi totuși a confirmat că întâlnirea a avut loc, însă a fost una „accidentală” și, totodată, nu ar fi vreo problemă câtă vreme sesizarea împotriva lui Lupașcu a fost „recepționată” luni. În primul rând, Popov a mințit că nu s-a întâlnit cu Lupașcu, ceea ce este deja o problemă majoră. În al doilea rând, o întâlnire „accidentală” poate dura 40 de minute, mai ales într-o benzinărie? În al treilea rând, argumentul că sesizarea a fost „recepționată” luni nu ține, or încă de sâmbătă toți știau că există un astfel de document în raport cu Lupașcu. Și despre ce totuși a fost discuția dintre cei doi? Există totuși vreo legătură dintre aceasta și acțiunile care au urmat? Aceste lucruri trebuiesc clarificate. Or, într-un stat de drept, dincolo de profesionalism şi competenţe, organele de drept trebuie să fie credibile. Or, procuratura noastră suferă de o criză de credibilitate critică. Din cauza unor asemenea „accidente”...”, precizează Litvinenco. 

Amintim că Procuratura Generală a examinat adresarea deputaților Sergiu Litvinenco și Virgiliu Pâslariuc din 26 aprilie 2021, prin care au solicitat examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate, și a dispus refuzul de a înregistra respectiva adresare în Registrul de evidență a infracțiunilor și, respectiv, de a iniția un proces-penal. 

Detalii: PG refuză să inițieze un proces penal, urmare a examinării adresării deputaților Litvinenco și Pâslariuc privind uzurparea puterii în stat

Ce doi deputați PAS au sesizat Procuratura Generală după ce majoritatea parlamentară PSRM-ȘOR a aprobat, la 23 aprilie, o hotărâre despre anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională.

Ulterior, la propunerea socialiștilor, fostul șef de secție din cadrul Procuraturii Generale, Boris Lupașcu, a fost numit judecător la Curtea Constituțională. Acesta a renunțat, pe 27 aprilie, la „mandatul care i-a fost încredințat”.

Tot vineri, 23 aprilie, socialiștii împreună cu deputații Partidului Șor au aprobat o declarație prin care au cerut demisia a trei judecători din cadrul Curții Constituționale – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca –, acuzându-i pe magistrați de uzurparea instituției constituționale.