UPDATE: Președintele moldovean, Igor Dodon consideră inițiativa conducerii PDM, drept inacceptabilă. „Uninominalul nu va trece”. Inițiativa ar fi o provocare împotriva bazelor democratice ale statului. Totodată, Dodon, în calitate de președinte al statului, se va opune în mod categoric reformei electorale.

„Consider că sistemul electoral trebuie să aibă un mecanism mai eficient de selectare a deputaților și de formare a clasei politice. Dar nu așa cum propune PDM, nu prin distrugerea partidelor și prihvatizarea alegerilor. Opinia mea este că, în perspectivă, ar trebui să venim cu câteva modificări esențiale, chiar necesare, dar fără a schimba temelia sistemului electoral actual. Mai întâi de toate, trebuie să oferim dreptul diasporei să fie mai prezentă în procesele electorale, prin deschiderea mai multor secții de votare peste hotare, prin participarea oamenilor din diaspora pe listele electorale din Republica Moldova”, a scris Dodon pe Facebook.

Potrivit președintelui moldovean, sistemul electoral ar urma să fie modificat astfel, încât să permită tuturor cetățenilor RM din Rusia să voteze. Apoi, ar urma să fie deschise secții de votare în Transnistria, astfel încât persoanele din stânga Nistrului să voteze, dar și să fie votați în Parlamentul RM.

„Fără implicarea cetățenilor din Transnistria, Parlamentul nostru nu poate fi integru ca reprezentare pe țară”, spune Dodon.

O altă modificare importantă, propusă de Dodon ar fi reducerea numărului de deputați în Parlament de la 101 la 71.

„Deci, propun reducerea numărului de deputați, implicarea cetățenilor din Transnistria și din diaspora. Și categoric nu uninominalului. Înțeleg că pentru asta va trebui ca socialiștii să ia majoritatea parlamentară, cât mai repede, de dorit în cadrul unor alegeri parlamentare anticipate”, a punctat președintele.

 

Președintele moldovean, Igor Dodon, a declarat, la scurt timp după briefing-ul susținut de președintele PD, Vlad Plahotniuc că votul uninominal că este de neadmis și sfidător.

„Este ceva de neadmis, sfidător. Revin cu opinie desfășurată în jumătate de oră”, a scris Dodon pe Facebook. 

 

Menționăm că președintele PD, Vlad Plahotniuc, a anunțat că PD va veni în Parlament cu inițiativa privind introducerea în Republica Moldova a votului uninominal. Acest lucru înseamnă că alegătorii vor avea posibilitatea să aleagă deputații în parlament în mod direct, dar nu pe liste de partid. Democrații mai vor introducerea unei norme care ar permite alegătorilor să retragă deputatul înainte de expirarea mandatului. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.

”De 2 săptămâni, în fiecare zi de luni deputații și miniștrii PD și alți colegi implicasțui în activități de organizare a partidului. După aceste ședințe vor fi susținute briefinguri de presă.  Colegii vor începe un program activ în teritoriu.  Reforma trebuie să le ofere oamenilor un control asupra clasei politice. Ce avem azi la alagerile Parlamentare? Majoritatea cetățenilor nu își cunosc deputații care le reprezintă votul”, a declarat Vlad Plahotniuc la începutul briefingului său. 

„În acest context, fac un anunț important, care va avea efecte pozitive asupra politicii în RM. Vom sprijini alegerea deputaților în Parlament ideea votului uninominal. El rezolvă câteva lucruri importante și dă posibilitatea oamenilor să decidă pe cine trimit în Parlament. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ, să provină dintr-un loc concret, face ca raioanele să fie reprezentate de oameni locali, nu de oameni puși de la centru de partid”, a mai adăugat liderul PD.