Vlad Plahotniuc anunță că PD va iniția votul uninominal în Parlament. Asta înseamnă că oamenii vor putea vota fiecare deputat în parte, care se va regăsi în Parlamentul Republicii Moldova. Mai mult, democrații vor avea posibilitatea ca alegătorii să retragă un deputat din funcție înainte de expirarea mandatului său, dacă acesta nu va face față așteptărilor din partea oamenilor. Tema discutată azi la ședința PD. Proiectul va fi trimis pentru expertizare Comisiei de la Veneția.

”De două săptămâni, în fiecare zi de luni, deputații și miniștrii PD și alți colegi implicațui în activități de organizare a partidului. După aceste ședințe vor fi susținute briefinguri de presă.  Colegii vor începe un program activ în teritoriu.  Reforma trebuie să le ofere oamenilor un control asupra clasei politice. Ce avem azi la alegerile Parlamentare? Majoritatea cetățenilor nu își cunosc deputații care le reprezintă votul”, a declarat Vlad Plahotniuc la începutul briefingului său. 

„În acest context, fac un anunț important, care va avea efecte pozitive asupra politicii în RM. Vom sprijini alegerea deputaților în Parlament ideea votului uninominal. El rezolvă câteva lucruri importante și dă posibilitatea oamenilor să decidă pe cine trimit în Parlament. Votul uninominal face ca deputatul să fie reprezentativ, să provină dintr-un loc concret, face ca raioanele să fie reprezentate de oameni locali, nu de oameni puși de la centru de partid”, a mai adăugat liderul PD.

O altă inițiativă ține de posibilitatea ca cetățenii să le retragă înainte de termen mandatul deputaților care nu-și fac datoria.

”Dacă un deputat nu lucrează bine pentru localitatea care l-a ales și dacă se dovedește că este corupt, dacă dezamăgește oamenii, atunci cetățenii nu vor mai aștepta patru ani ca să-l sancționeze ci îl vor putea demite imediat și alege altul în locul lui. Astfel cetățenii au influență directă asupra celui pe care l-au ales. Astfel se pot rezolva o mulțime de probleme, precum traseismul politic și coprupția politică", susține democratul.

Un alt subiect legat de refoma electorală este reprezentarea diasporei în parlament. 

"Cetăţenii din străinătate nu-şi pot face auzită vocea în ţară. Vom introduce pentru prima dată ca diaspora să aibă proprii deputaţi în Parlament: oameni care provin din diasporă, care să le înţeleagă problemele şi să-i ajute. Asta înseamnă control real al clasei politice şi asta propunem noi prin sistemul de vot uninominal", a precizat Vlad Plahotniuc.

Vlad Plahotniuc spune că inițiativa privind modificarea codului electoral va fi consultată cu partidele și cu societatea civilă. El mai anunță că pentru această inițiativă se vor colecta și semnături de la cetățeni. 

Știrea se actualizează...