Apelul lansat de Igor Dodon către Maia Sandu privind inițierea unor consultări, în regim de urgență, între Parlament și Președinție, reprezintă o recunoaștere a faptului că ofensiva socialiștilor a eșuat. De această părere sunt analiștii politici Anatol Țăranu și Ion Tăbîrță.

Contactat de reporterul Deschide.MD, Anatol Țăranu a menționat că liderul PSRM caută căi de retragere și încearcă să-și adjudece poziții mai avantajoase în dialog cu șeful statului.

Prin această propunere, Igor Dodon recunoaște că ofensiva lui a eșuat. Acum, el caută căi de retragere și încearcă să-și adjudece niște poziții cât mai avantajoase în condițiile în care a pierdut partida. Pentru el, inițierea unui dialog cu președintele pe platforma Parlamentului, unde majoritatea îi aparține, înseamnă reîntoarcerea pe poziția în forță. Este firesc că adversarii lui politici sunt foarte reticenți la asemenea propuneri”, a declarat el.

În același timp, susține expertul, echipa Maiei Sandu trebuie să găsească un remediu acestei situații și, respingând propunerea lui Dodon, ar trebui să se gândească la inițierea unui dialog cu forțele parlamentare.

Dar, un dialog de pe pozițiile sale, dar nu de pe pozițiile adversarilor. Eu cred că aceasta ar fi cea mai optimă soluție de a găsi o ieșire din situație și de a merge pe calea instituirii alegerilor anticipate”, a precizat Țăranu.

De aceeași părere este și analistul Ion Tăbîrță, potrivit cărui, cererea lui Dodon reprezintă un pas înapoi și o strategie de a atrage într-un anumit joc politic pe Maia Sandu și PAS.

În primele puncte din apelul de astăzi al lui Igor Dodon liber puteau fi făcute de socialiști și până la evenimentele legate de Curtea Constituțională. Spre exemplu, un dialog între președinte și Parlament referitor la organizarea alegerilor parlamentare anticipate, chiar ar fi fost bine ca să există un dialog în privința datei optime a alegerilor. Însă, cred că la moment dialogul este complicat, deoarece PSRM a mers prea departe. Au creat o problemă care răstoarnă ordinea socială și acum cu ei va fi complicat de discutat, ei prin acțiunile de vineri s-au descalificat în totalitate. Ei n-au înțeles proporțiile problemei pe care au creat-o ori ei conștient au mers pe această cale, pentru că acțiunile lor de acest gen s-au întețit în ultima vreme”, susține el.

Potrivit expertului, acțiunile PSRM se pot înscrie sub dosar penal și PAS, respectiv, spune că nu se mai poate dialoga: „Vremea dialogului a trecut”.

Socialiștii singuri s-au adus într-o situație complicată. Ei au vrut să dea o demonstrație de forță prin acuzațiile la adresa Curții Constituționale, însă ei mai degrabă au greșit și îi va costa scump. Nu cred că mai este posibil vreun dialog între PSRM și Președinție, din moment ce însuși PSRM a ars toate podurile potențialului dialog”, a punctat el.

Amintim că Dodon i-a cerut președintelui Maia Sandu organizarea unor consutări, în regim de urgență, „pentru depășirea acestei crize”. Acesta a cerut ca Maia Sandu să fie deschisă spre dialogul cu formațiunile din Parlament, inclusiv pentru stabilirea dății alegerilor anticipate.

Detalii: Dodon îi cere Maiei Sandu consultări „în regim de urgență”

De precizat că la data de 23 aprilie, deputații PSRM-„Șor” au votat o declarație privind „caracterul captiv” al Curții Constituționale, acordând vot de neîncredere magistraților Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, cei care au constatat circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, majoritatea parlamentară a anulat și decizia din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al CCM, numind în funcția „vacantă” de judecător pe Boris Lupașcu, fost șef de secție din cadrul Procuraturii Generale.

Detalii: PSRM „și-a votat” propriul judecător la Curtea Constituțională