Igor Dodon îi cere președintelui Maia Sandu organizarea unor consutări, în regim de urgență, „pentru depășirea acestei crize”. Dodon cere ca Maia Sandu să fie deschisă spre dialogul cu formațiunile din Parlament, inclusiv pentru stabilirea datei alegerilor anticipate.

„Startul crizei politice a venit imediat după alegerile prezidențiale, când partidele de dreapta și Maia Sandu personal au cerut în mod ultimativ demisia Guvernului Chicu, au refuzat orice dialog responsabil și au blocat încercarea majorității parlamentare de a numi un nou Guvern. Ca urmare a rigidității politice manifestate de Președinție, societatea și țara sunt dezbinate și lipsite de guvernare eficientă.

Cu părere de rău, în jocurile politice s-au implicat și unii factori externi, și unii membri ai Curții Constituționale, ceea ce a dus la încălcarea prevederilor constituționale și a recomandărilor anterioare ale Consiliul Europei și ale Comisiei de la Venezia privind înaintarea candidaturii unui premier desemnat de majoritatea parlamentara.

În calitate de lider al Partidului Socialiștilor, care deține cele mai multe mandate in Parlament, vin cu un apel către presedintele țării sa stopăm imediat orice acțiuni care provoacă destabilizarea situației în Republica Moldova și să inițiem de urgență consultări pentru depășirea acestei crize. Mai este timp și loc pentru dialog.
Astfel, propun:
1. Inițierea de urgență a dialogului instituțional între Parlament și instituția prezidențială.
2. Stabilirea de comun a datei alegerilor parlamentare anticipate, imediat după ce dinamica pandemiei va înregistra o diminuare sigură.
3. Adoptarea tuturor actelor necesare pentru asigurarea bunei desfășurări a alegerilor anticipate, inclusiv decizii privind asigurarea alocării mijloacelor financiare pentru alegeri.
4. Elaborarea foii de parcurs de gestionare a situației economice, sociale și pandemice din țara pe durata următoarelor luni până la alegerile parlamentare anticipate și până la formarea noului guvern ca rezultat al alegerilor.
5. Crearea unei comisii comune de reformă constituțională, cu asistența experților Consiliului Europei, care va analiza cauzele crizelor politice din ultimii ani și rolul Curții Constituționale începând cu anul 2013 în provocarea acestora, precum și măsurile care pot fi luate pentru a evita pe viitor asemenea situații compromițătoare în adresa Constituției.

”, scrie Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.