Ambasadele Marii Britanii și a Olandei în R. Moldova se declară îngrijorate de acțiunile de astăzi ale Parlamentului care subminează independența Curții Constituționale. Declarațiile celor două misiuni diplomatice au fost publicate pe Facebook.

„Marea Britanie este profund îngrijorată de evenimentele de astăzi din parlament, în special încercarea de a schimba componența Curții Constituționale fără justificare și fără urmarea procedurilor corespunzătoare. Astfel de acte contravin intereselor democrației și ale poporului moldovenesc”, se arată în declarația Ambasadei Olandei.

„Suntem profund îngrijorați de acțiunile de astăzi ale Parlamentului direcționate împotriva Curții Constituționale. Încercarea de a demite judecătoarea Domnica Manole este o violare clară a Constituției Republicii Moldova. Respectarea statului de drept, separarea puterilor și independența justiției sunt principii de bază a oricărui stat democratic și acestea trebuie respectate în totalitate”, se arată în declarația Ambasadei Marii Britanii.

Amintim că Parlamentul a adoptat Declarația cu privire la recunoașterea caracterului captiv al Curții Constituționale. Deputații PSRM-„Șor” au anunțat că nu recunosc avizul CCM din 15 aprilie prin care au fost constatate circumstanțele dizolvării Parlamentului și au exprimat votul de neîncredere magistraților Înaltei Curți – Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca.

Totuși, Legea cu privire la Curtea Constituțională descrie procedurile de ridicare a imunității și demisiei judecătorului CCM. Astfel, controlul asupra semnalelor de încălcare a jurământului sau a obligaţiunilor funcţionale (aceste acuzații stau la baza Declarației PSRM-„”Șor - nota red.) de către judecători se efectuează de un complet din 2 judecători, numiţi prin dispoziţie a Preşedintelui Curţii Constituţionale.

Detalii: DOC // Vot de dragul votului. Deputații PSRM-„Șor” s-au răzbunat pe judecătorii CCM și au adoptat o declarație politică fără efect juridic

Citiți și: Reacția CCM la răzbunarea PSRM-„Șor”: O Declarație care produce doar efecte politice, nu și juridice

La fel, deputații PSRM-„Șor” au votat și anularea hotărârii prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al Înaltei Curți.

Detalii: Răzbunarea PSRM-„Șor”. Deputații anulează hotărârea Parlamentului prin care Domnica Manole a fost numită judecător la CCM

Ultlerior, socialiștii au propus numirea în funcția „vacantă” a lui Boris Lupașcu, fost șef de secție din cadrul Procuraturii Generale.

Detalii: PSRM „și-a votat” propriul judecător la Curtea Constituțională

De precizat că hotărârile respective au fost criticate de mai mulți experți în drept constituțional, inclusiv fostul președinte al CCM, Alexandru Tănase, potrivit cărui acțiunile PSRM-„Șor” reprezintă un atac asupra judecătorilor constituționali, acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept.

Detalii: Agramatismul juridic al PSRM-„Șor” // Alexandru Tănase, despre Declarația anti-CCM și revocarea Domnicăi Manole