Domnica Manole rămâne, în continuare, judecător al Curții Constituționale. Acest lucru în afirmă președintele R.Moldova, Maia Sandu, subliniind că numirea lui Boris Lupașcu în funcția de judecător al CCM este una ilegală.

„Doamna Domnica Manole este, în continuare, judecător al Curții Constituționale. Circul din Parlament care s-a transformat în acțiune neconstituțională nu schimbă cu nimic componența Curții. Parlamentul poate să se întrunescă și să spună că în general nu e nevoie de Curte sau să anuleze altă instituții, însă toate aceste lucruri sunt neconstituționale. Nu s-a schimbat nimic, în afară de faptul că Parlamentul a transmis niște semnale foarte urâte, în țară și peste hotare, că încalcă procesele democratice”, a declarat Maia Sandu în cadrul unei emisiuni la Moldova1.

Președintele a explicat că Lupașcu nu poate să vină la Curte, deoarece el nu este angajat acolo și nu va avea acce. 

„N-are cum să vină domnul Lupașcu (n.r. la muncă) pentru că CCM este păzită la indicația mea și, respectiv, doar pesoanele care lucrează acolo și care au fost alese în mod legal pot să intre să decidă în cadrul Curții”, a precizat Sandu.

Totodată, președintele a sugerat că Lupașcu riscă să fie tras la răspundere pentru că și-a dat acordul să fie folosit de PSRM-Șor la această acțiune. 

„D-lui Lupașcu îi transmit să citească încă o data toată legislația și să înțeleagă ce răspundere poartă că și-a dat acrodul să participle la un act neconstituțional. El nu are imunitate parlamentară așa că la el lucrurile ar putea să se întâmple mai repede decât la parlamentari”, a specificat președintele. 

Amintim că, astăzi, socialiștii au votat mai întâi o declarație privind „caracterul captiv” al Curții Constituționale, acordând vot de neîncredere magistraților Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca, cei care au constatat circumstanțele pentru dizolvarea Parlamentului. Ulterior, majoritatea parlamentară a anulat decizia din 2019 prin care Domnica Manole a fost numită în funcția de judecător al CC și l-au numit în funcția „vacantă” de judecător la CCM pe Boris Lupașcu, fost șef de secție din cadrul Procuraturii Generale.

Detalii: PSRM „și-a votat” propriul judecător la Curtea Constituțională

VEZI ȘI:

 „Trafic de influenţă, intimidarea anchetei şi protecționism.” Investigația care l-a lăsat pe Boris Lupașco fără funcția de procuror

Fost procuror al municipiului Chișinău face dezvăluiri despre Boris Lupașcu