Ambasada SUA în R. Moldova a reacționat la hotărârile de astăzi ale majorității PSRM-Șor care vizează Curtea Constituțională.

„Ambasadorul Dereck Hogan s-a întâlnit astăzi cu președintele Maia Sandu pentru a discuta despre amenințările recente împotriva Curții Constituționale și despre încercarea neconstituțională de astăzi de a subordona Curtea Constituțională prin înlăturarea judecătorului Domnica Manole și numirea unui înlocuitor nelegitim. În plus, deși votul majorității Parlamentului pentru condamnarea Curții Constituționale nu este obligatoriu, această lipsă de respect pentru separarea puterilor este un semn tulburător pentru viitorul Moldovei. Respectarea statului de drept și a sistemului judiciar independent sunt pietrele de temelie ale democrației. Moldova nu ar trebui să revină la un climat de frică și intimidare”, se arată într-un comunicat al Ambasadei SUA la Chișinău. 

Peter Michalko: Acțiunile din Parlament reprezintă un atac clar asupra Curții Constituționale

Astăzi, în plenul Parlamentului, a fost anulat decretul de numire a Domnicăi Manole în calitate de judecător la Curtea Constituțională. Totodată, cu 56 de voturi, a fost numit în funcția de judecător constituțional Boris Lupașcu. În fața Curții Constituționale are loc un protest de contestare a acestor evenimente.

Alexandru Tănase a declarat că acțiunile deputaților PSRM-„Șor” care au adoptat o Declarație privind caracterul captiv al Curții Constituționale și au votat un proiect de hotărâre prin care au anulat votul din 2019 privind numirea Domnicăi Manole în funcția de judecător la CCM reprezintă un atac asupra judecătorilor constituționali, acțiuni descalificante pentru oamenii politici și incompatibile cu valorile statului de drept.